Gemeente Rotterdam

Met OK ga je niet KO !
Onthulling eerste OK-punt Hoogvlietse boksvereniging

Regio- maandag 27 februari wordt het eerste (buitenstadse ) OK-punt binnen de deelgemeente Hoogvliet in gebruik genomen. Om 15.30 uur onthullen deelraadsvoorzitter Kees van Pelt, boksschoolhouder 'ome' Jan Schildkamp, samen met initiatiefneemster van de stichting Meld Geweld, Jacqueline de Jong en OK-ambassadeur Joop van der Hor het OK-bord aan de gevel van de boksschool aan de Aveling 110 te Hoogvliet (Rotterdam).

Een OK-punt is een locatie die een veilige haven biedt aan mensen die zich onveilig of bedreigd voelen, slachtoffer of getuige van geweld zijn. Het is te vergelijken met een EHBO-post. Ze geven rust, plakken een figuurlijke pleister en verwijzen vervolgens zo nodig door naar bevoegde en professionele instanties. OK-punten beschikken over een unieke code. Indien noodzakelijk kan een (altijd gecertificeerde) OK-houder zich middels deze code rechtstreeks tot de politiemeldkamer wenden. Met de politie is de afspraak gemaakt dat in een dergelijke situatie prioriteit gegeven zal worden aan de melding. De politie is dan over het algemeen snel ter plaatse. Afgezien van concrete gevaarlijke situaties is een dergelijke locatie ook een plek waar men op verhaal kan komen en steun weet te vinden wanneer men zich in de omgeving alleen maar onprettig en onveilig voelt. De locaties zijn voor het publiek toegankelijke ruimten waar getrainde mensen aanwezig zijn gedurende openingstijden. De stichting Meld Geweld streeft naar een goede spreiding over de stad en deelgemeenten. Afhankelijk van de situatie ter plekke kan het gaan om: horecagelegenheden, winkels, andere bedrijven, kantoren, onderwijsinstellingen, wijk- en sportaccommodaties, gemeentelijke en andere gebouwen die voor het publiek toegankelijk zijn.

Het instellen van OK-punten is een initiatief van de Stichting Meld Geweld. Deze stichting stelt zich ten doel burgers bewust te maken van hun mogelijkheden tot het ondernemen van actie wanneer zij getuige zijn van geweld en van hun weerbaarheid. De Stichting Meld Geweld levert hiermee een positieve en natuurlijk geweldloze bijdrage aan de verbetering van de veiligheidssituatie en de veiligheidsbeleving op straat en aan het ombuigen van de cultuur van afzijdigheid, naar een cultuur van betrokkenheid in de samenleving. Jan Schildkamp en zijn zoon John zijn behalve trainers van hun eigen boksschool, ook verbonden aan het resocialiseringstraject Opboxen. Dit traject is een samenwerking tussen verschillende instanties zoals (jeugd)reclassering, Raad voor de Kinderbescherming, politie, SoZaWe, Werkstad, deelgemeente, Roc Zadkine en het Albeda College. De Opboxers zijn over het algemeen jongeren met een afwijkende dagindeling. Het zijn mensen die (voorheen) soms 's nachts actief zijn in allerhande 'duistere activiteiten' en de ochtend en een deel van middag in bed doorbrengen, en de dag gaan verplaatsen naar de avond en nacht. Doordat ze bij Opboxen overdag iets te doen hebben, is er een kans dat ze weer regelmaat krijgen in hun leven. Feitelijk is de boksschool dus al jaren een OK-punt waar het okay is om te komen. (zie www.opboxen.nl)

Het motto van Opboxen is: laat je niet KO gaan, maar wordt OK !