| Zoetermeer27 februari 2006 |
TIENDUIZEND HANDTEKENINGEN OP www.ELKESCHOOLEENCONCIERGE

Actie 'elke school een concierge' nu al groot succesBinnen twee weken zijn 10.000 handtekeningen opgehaald voor de actie 'Elke school een conciërge'. Deze digitale petitie is daarmee nu al een groot succes. Maar de organisatoren, Onderwijsbond CNV, schoolleidersorganisatie PCSO en ouderorganisaties NKO en Ouders&Coo hopen dat nog eens duizenden mensen de petitie zullen tekenen

. "Alleen een overrompelend aantal handtekeningen kan ons helpen de politiek duidelijk te maken dat conciërges, onderwijsassistenten en ander ondersteunend personeel echt niet gemist kunnen worden op school', zegt Marleen Barth, voorzitter van de Onderwijsbond CNV. Met de actie zetten de organisaties zich ook in voor het behoud van werk voor 7.000 ID'ers die nu als onderwijsondersteuner werken op scholen. Zij dreigen per 1 augustus aanstaande op straat te staan.

De vier onderwijsorganisaties vinden dat in de formatie van elke basisschool ruimte moet zijn voor conciërges, onderwijsassistenten, administratief personeel, toezichthouders of overblijfkrachten. De mogelijkheid om onderwijsondersteunend personeel aan te kunnen nemen, mag niet afhankelijk zijn van de toevallige rijkdom van een schoolbestuur of politieke wil van een gemeente. Ook moet het aanstellen van bijvoorbeeld een conciërge niet betekenen dat de klassen dan groter worden. Om elke school een eigen conciërge te gunnen, en om meer handen in de school te krijgen, maken Onderwijsbond CNV, PCSO, NKO en Ouders en Coo zich sterk voor het behoud van de 7.000 banen van de onderwijsondersteuners. Zij vinden dat deze banen op elke school aanwezig moeten kunnen zijn.

De Onderwijsbond CNV ontving emotionele en enthousiaste reacties op de petitiecampagne. Een directeur van een basisschool in Zaandam moet op zijn ene school maar liefst 11 onderwijsondersteuners missen: ````Deze werknemers hebben allemaal een tweejarige cursus gevolgd en een certificaat behaald. Hen werd beloofd dat dit certificaat mogelijkheden bood voor doorstroom naar een reguliere baan. Nou, niet dus! Er is ze gewoon een vette worst voorgehouden! Zo ga je toch niet mensen om?! Het is regelrechte kapitaalvernietiging. En de kinderen krijgen niet meer de hulp die ze nodig hebben. Ouders vragen zich af: "Hoe moet dat nu met mijn kind zonder die extra hulp van de onderwijsondersteuner?"

Een onderwijsassistente, nu al haar baan kwijt, zegt: ''''Ik pakte op school elk soort werk aan dat op mijn pad kwam. Dat vond ik geweldig om te doen! Als ik nu bij de uitkeringsinstantie kom en er wordt mij gevraagd wat voor werk ik zou willen doen, zeg ik: Dit werk! Ik kan zoveel voor de school betekenen, maar ondertussen zit ik thuis.'''' In een stad als Rotterdam dreigen 900 onderwijsondersteuners hun baan te verliezen. Voor hen doemt de bijstand, terwijl scholen de broodnodige extra handen en ogen moeten missen.

De digitale petitie (www.elkeschooleenconcierge.nl) roept ouders, kinderen en onderwijspersoneel op om samen actie voeren en zoveel mogelijk handtekeningen in te zamelen. Iedereen die zich sterk wil maken voor goed onderwijs kan de petitie tekenen. Op dinsdagmiddag 21 maart wordt de petitie aangeboden aan de Tweede Kamer.
Meer informatie: Kees van Kortenhof, 06 53 20 47 36 of 020 - 679 02 89.