Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leidschendam, 27 februari 2006

Milieuregels frustreren bevoorrading
Binnensteden dreigen van de buitenwereld te worden afgesloten

De bevoorrading van winkels komt in gevaar door nieuwe milieu-eisen van gemeenten. Winkeliersorganisatie Platform Detailhandel Nederland maakt zich ernstige zorgen over het ontstaan van een lappendeken aan gemeentelijke milieuregels. Het gaat vooral om regelgeving om de luchtkwaliteit te verbeteren. Het Platform pleit voor een nationaal kader. Anders dreigen winkels in de binnensteden van de buitenwereld te worden afgesloten.

Winkeliers zijn erg ongelukkig met het feit dat gemeenten blijven doorgaan met het instellen van milieuregels. Steeds meer gemeenten presenteren voorstellen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Het gaat bijvoorbeeld om het instellen van milieuzones, waar alleen schone voertuigen mogen komen. Het Platform is niet tegen maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren, maar vindt wel dat maatregelen gecoördineerd moeten worden. Er moet zo spoedig mogelijk een nationale regeling komen. Wanneer er geen nationaal kader komt, ontstaat een wildgroei aan regelgeving. Dit zal leiden tot hogere kosten van de bevoorrading van de winkels.

Uit onderzoek blijkt dat doorstromend vrachtverkeer tot 38% minder uitstoot van fijn stof veroorzaakt dan stagnerend vrachtverkeer. Het is dus verstandig om - als naar vrachtverkeer wordt gekeken - bij het opstellen van een nationaal kader, híerop de aandacht te richten. Overigens moet niet vergeten worden wat de bijdrage van wegtransport in de opbouw van de fijnstofconcentratie is: ongeveer 5%. Het onderwerp moet wel in proportie worden gezien.

Op het gebied van de distributie in steden gelden al jaren grote verschillen tussen gemeenten. Zo stellen gemeenten verschillende eisen aan de lengte, breedte en hoogte van voertuigen. Ook verschilt per stad wanneer bevoorradend verkeer de stad in mag en er weer uit moet zijn; de zogenaamde venstertijden. Uit onderzoek blijkt dat de detailhandel jaarlijks 425 miljoen euro aan kosten maakt om te voldoen aan de venstertijden en de voertuigbeperkingen. Meer uniformiteit van regelgeving - en afschaffing waar mogelijk - moet deze kosten verlagen èn moet leiden tot minder verkeer op de weg.

In 2005 is de Commissie Stedelijke Distributie van start gegaan. Zij moet zorgen voor een nationaal kader voor regelgeving op het gebied van stedelijke distributie. Dit nationaal kader moet zorgen voor meer uniformiteit. Op vrijdag 16 december 2005 heeft de Commissie haar eerste resultaten gepresenteerd. Het Platform Detailhandel Nederland rekent in 2006 op een eenduidige oplossing om de luchtkwaliteit te verbeteren, anders worden veel steden onbereikbaar.

Het Platform Detailhandel Nederland (www.platformdetailhandel.nl) is een samenwerkingsverband van de filiaal- en grootwinkelbedrijven, de zelfstandige ondernemers in de detailhandel en het winkelambacht. Dit samenwerkingsverband vertegenwoordigt hiermee alle winkels in Nederland.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Rogier Brinkhof, secretaris Bereikbaarheid. Telefoon: 070-320 23 45 of e-mail: rogier@platformdetailhandel.nl


---- --