Gemeente Leeuwarden

Raad bespreekt vraagstelling Referendum Nieuw Zaailand

Bron: Gemeente Leeuwarden (22-02-2006) In de gemeenteraad van maandag 27 februari staat het Referendum voor het Project Nieuw Zaailand op de agenda. De raad moet dan een besluit nemen over de formulering van de vraagstelling en de wijze van stemmen.

De gemeenteraad nam op 30 januari jl. een voorgenomen besluit tot realisatie van het project Nieuw Zaailand. Er werd toen tevens besloten dat een raadplegend referendum wordt gehouden waarbij de Leeuwarder bevolking kan kiezen tussen het voorlopig ontwerp (waarmee de raad dus heeft ingestemd) en de zgn. C-variant (kortweg: project zonder pleinwand). Er is inmiddels een referendum-commissie aan het werk, die de gemeenteraad adviseert dat ook de tegenstanders van het project Nieuw Zaailand dit bij het referendum kenbaar moeten kunnen maken. Volgens het voorstel aan de gemeenteraad kan een raadplegend referendum worden gehouden op woensdag 24 mei a.s. Daarbij adviseert de referendumcommissie dat de volgende vraagstelling aan de bevolking wordt voorgelegd:
'Bent u voor of tegen het project Nieuw Zaailand'. Keuzemogelijkheden: Voor en Tegen.

Er zal daarna de volgende tweede vraag worden voorgelegd: `Stel dat er een meerderheid voor het project Nieuw Zaailand is, welke variant heeft dan uw voorkeur?'

Daarbij gelden dan de volgende keuzemogelijkheden:


* Variant met een pleinwand;

* Variant zonder pleinwand;

* Het maakt mij niet uit of het project met of zonder pleinwand wordt gerealiseerd;

* Geen enkele variant; ik ben tegen het project Nieuw Zaailand.

Het is de bedoeling dat er op 24 mei door middel van een stemmachine kan worden gestemd. Omdat het de eerste keer is dat er een referendum wordt gehouden in Leeuwarden met een - volgens de referendumcommissie
- `niet eenvoudige vraagstelling' wordt gesteld dat een goede en objectieve informatievoorziening noodzakelijk is. Daarbij stelt de commissie voor om o.a. bij de oproepingskaart informatie over de mogelijke keuzes te verschaffen.

Voor meer informatie over project Nieuw Zaailand: zie www.nieuwzaailand.nl. Voor meer informatie over het raadsvoorstel: zie de tekstbijlage in de kolom hiernaast.