Ingezonden persbericht


Persbericht

|Datum|:|27 februari  2006                                               |
|Titel|:|KNHS maakt Olympische paardensporters tot digitaal voorbeeld    |
DVD Dressuur- en Menproeven:

KNHS maakt Olympische paardensporters tot digitaal voorbeeld

ERMELO (KNHS) - De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie heeft een dubbel-DVD op de markt gebracht speciaal voor dressuurruiters en menners. De DVD's bevatten alle nieuwe dressuur- en menproeven op basisniveau die ingaan op 1 april 2006. Zowel voor de beginnende als gevorderde wedstrijdruiter is het een leerzaam hulpmiddel bij de voorbereiding op een wedstrijd. De proeven zijn voorgereden door de crème de la crème van de Nederlandse dressuur- en mensport. Zo verleenden de Olympiërs Anky van Grunsven, Coby en Marlies van Baalen en Imke en Tineke Bartels hun medewerking. Maar ook Wereldkampioen Tweespannen Riny Rutjens zette zich in voor de wedstrijdsporters. Bovendien werkten de 12-jarige Hippiade-kampioene Nikita Raijmakers en de leden van het Rabo Talententeam mee.

Zo'n 60.000 wedstrijdruiters rijden tijdens ongeveer 6000 wedstrijden per jaar voor het oog van een jurylid een dressuur- of menproef. Iedere drie maanden staat er een nieuwe proef op het programma. Als wedstrijdruiters tien winstpunten hebben behaald in een klasse mogen ze promoveren naar een hogere klasse. Ongeveer iedere vijf jaar ontwerpt de KNHS nieuwe proeven. Vanaf 2006 is de wijze van rijden en opleiden van het paard in de beoordeling van de proeven veel belangrijker geworden dan het precies op de letter uitvoeren van de gevraagde figuren en overgangen.

Door uitgifte van de DVD, die overigens gelijktijdig verschijnt met het dressuurproevenboekje editie 2006, wil de KNHS haar wedstrijdruiters ondersteunen bij de voorbereiding op een wedstrijd. De dubbel-DVD bevat alle nieuwe proeven uit het proevenboekje. In totaal gaat het om 59 proeven, waarvan 41 dressuurproeven (klassen B t/m Z2) en 18 menproeven (klassen B t/m ZZ). Alles bij elkaar bevatten deze DVD's meer dan zeven uur beeldmateriaal.

Wedstrijdsporters kunnen met behulp van de DVD bekijken hoe de lijnen in de proef lopen, waar de moeilijkheden in de proef zitten en kunnen hier in de training alvast op oefenen. De proeven zijn ingesproken en voorzien van tips en aanwijzingen door de topjuryleden Wim Ernes, Arie Hamoen, Jan Peeters (dressuur) en Ilona Mens (mennen).

Dat er veel interesse is voor de nieuwe proeven bleek wel uit de overweldigende opkomst op de vele informatieavonden die decentraal plaatsvonden. De pagina's op de KNHS-website over de nieuwe dressuurproeven werden tot nu toe bijna 60.000 keer bekeken.

De DVD is te bestellen via www.knhs.nl (service & bestel )

Prijs DVD: E17,50
Prijs Set Dressuurproevenboekje & DVD: E 25,--

De DVD is ook verkrijgbaar via de ruitersportzaak en Mediaboekservice.

Cijfers paardensport

In Nederland beoefenen zo'n 415.000 mensen de paardensport. Hiervan zijn er ongeveer 170.000 KNHS-lid en hiermee is de KNHS de zevende sportbond van Nederland. In 2004 was de paardensport na de Nederlandse Golf Federatie de sportbond met het meest stijgende ledenaantal. Zo'n 60.000 ruiters, amazones en menners beoefenen de paardensport in wedstrijdverband. Hiervan beoefent zo'n 91% de dressuursport. Dit hoge percentage wordt mede veroorzaakt omdat een ruiter of amazone vaak in meerdere disciplines actief is. Zo beoefenen veel spring- en eventingruiters ook de dressuur. 80% van de paardensporters is vrouw, alhoewel op topsportniveau het percentage mannen hoger ligt. 47% van de paardensporters is tussen de 8 en de 19 jaar oud. Jaarlijks worden zo'n 6000 wedstrijden op breedtesportniveau verreden met in totaal meer dan 700.000 starts. Via selectiewedstrijden en regiokampioenschappen proberen in het zomerseizoen duizenden ruiters zich te plaatsten voor een felbegeerde startplek op de nationale KNHS-Kampioenschappen in september: de Hippiade.

Ter informatie:Tekst achterzijde DVD:
w.knhs.nl
Op de dubbel- DVD staan alle nieuwe proeven uit het dressuurproevenboekje editie 2006. De proeven worden gereden door bekende ruiters, amazones en menners. In totaal gaat het om 59 proeven, waarvan 41 dressuurproeven (klassen B t/m Z2) en 18 menproeven (klassen B t/m ZZ). Alles bij elkaar bevatten deze DVD's meer dan zes uur beeldmateriaal! Ideaal voor een goede voorbereiding op uw wedstrijd.

De proeven zijn ingesproken en voorzien van tips en aanwijzingen door Wim Ernes, Arie Hamoen, Jan Peeters (dressuur) en Ilona Mens (mennen).

De KNHS wenst de kijkers van deze DVD veel succes toe met het rijden van de proeven!

DVD Dressuur
B-proeven 1 t/m 6
L-proeven 7 t/m 14
M-proeven 15 t/m 22
Z-proeven 23 t/m 38 en 42 t/m 44
Gereden door: Coby van Baalen, Marlies van Baalen, Tineke Bartels, Imke Bartels-Schellekens, Bart Bax, Kirsten Beckers, Angela van den Berg, Edward Gal, Anky van Grunsven, Chantal van Lanen, Michelle van Lanen, Laurens van Lieren, Marieke van der Putten, Nikita Raijmakers, Henriëtte Ruitenbeek, Lotje Schoots, Alex van Silfhout, Diederik van Silfhout, Tommie Visser en Anne van der Weerd.

DVD Mennen
B- proeven 74 en 76
L-proeven 78 en 79
M-proeven 80 t/m 83
Z-proeven 84 t/m 88
ZZ-proeven 89 t/m 93
Gereden door de enkel- en meerspanrijders: Jan van den Broek, Wilbrord van den Broek, Klaas de Haan, Gerard Leyten, Miralda Otten, Nico Pronk en Riny Rutjens.

Meer informatie over de nieuwe proeven op www.knhs.nl o
Noot voor de redactie ,

Ingezonden persbericht