Campagne CDA


27-02-2006 | Regelgeving afschaffen voor vrijwilligers

Vanavond komt de Nederlandse equipe terug uit Turijn. CDA-Tweede Kamerlid Gerda Verburg feliciteert de sporters met het behaalde resultaat. Verder wijst de CDA'er op het belang van vrijwilligers voor de sport. 'De Olympische Spelen hebben het belang van sport nogmaals onderstreept, mensen bleven massaal thuis om de wedstrijden te volgen. Mensen kijken niet alleen graag naar sport, ze sporten zelf ook graag.

In Nederland zijn 29.000 sportverenigingen die veelal draaien op de inzet van vrijwilligers. Deze vrijwilligers krijgen helaas vaak te maken met bureaucratische regelgeving via arbo-normen, Flex-wet of de arbeidstijdenwet. Alle kleine regeltjes en lettertjes moeten zij allemaal precies uitvoeren, anders worden de verenigingen beboet of mag hun sportevenement niet doorgaan', aldus Verburg.

In 2007 wordt de nieuwe arbeidstijdenwet van kracht met daarin een versoepeling van de regels voor vrijwilligers. Het CDA wil dat de overbodig knellende regelgeving wordt afgeschaft en dat staatssecretaris Van Hoof ervoor zorgt dat dit zo snel mogelijk gebeurt. Verburg: 'Mensen die zich vrijwillig inzetten voor de samenleving hebben voldoende verantwoordelijkheid om dit zelf goed te regelen. Het is toch gek als een vrijwilliger geen kroketten mag frituren in de sportkantine, omdat het plafond twee centimeter te laag is. De arbeidsinspectie kan haar tijd en energie beter gebruiken om illegale arbeid tegen te gaan. Illegale arbeid is een bron van veel frustratie, het gaat ten koste van goedwillende werkgevers en het is slecht voor de Nederlandse arbeidsmarkt.'