Ingezonden persbericht

De stemmen van Afghaanse vrouwen

Een indrukwekkende fotoreportage van de dapperste vrouw van Afghanistan, Malalai Joya

News Photo begint vanaf 27 februari met een nieuwe expositielijn: bijzondere reportages van freelance fotojournalisten uitgelicht. De eerste fotografe die onder de aandacht wordt gebracht is Birgit Berger. De foto's uit de reportage worden ook te koop aangeboden. Zie voor meer info www.newsphoto.nl

Nieuwsgierig naar de positie van vrouwen in het democratiseringproces in Afghanistan, is fotografe Birgit Berger tijdens de verkiezingen in september 2005 naar Farah in zuid-west Afghanistan afgereisd. Vastberaden om een van de meest moedige kandidaten, Malalai Joya (27 jaar), te ontmoeten. Zij heeft haar en twee andere vrouwelijke kandidaten gevolgd in de laatste week voor de verkiezingen.

Malalai Joya is een Afghaanse vrouw, die grote bekendheid heeft verworven in binnen- en buitenland. Op 25-jarige leeftijd toonde zij haar moed, door tijdens de Constitutional Loya Jirga (de grote vergadering - hier is de basis gelegd voor het nieuwe, na-oorlogse Afghanistan) zich uit te spreken tegen de 'ex' warlords. Zij zei dat er geen vrede zou komen in Afghanistan, zolang deze krijgsheren in de regering zouden blijven. Verder verklaarde Malalai dat alle warlords berecht moeten worden op het internationaal gerechtshof. Vanaf deze dag was haar leven niet meer veilig. Inmiddels zijn er al vier aanslagen op haar gepleegd. Met haar uitgesproken mening vertegenwoordigt zij een grote stille meerderheid, die er genoeg van heeft om geregeerd te worden door het geweer. Zij willen rust en vrede om hun land weer op te bouwen. "My people keep me informed about every possible danger. Because they protect me, I am still alive."

De documentaire laat een tipje van achter de sluier zien hoe vrouwen zich voorbereiden op de verkiezingen, omgaan met begrippen als stemmen en democratie. Hun enthousiasme en hoop op een betere toekomst, nieuwe kansen en mogelijkheden.

Zie ook: www.newsphoto.nl/stemmen_afghaanse_vrouwen

Birgit Berger www.isis-fotografie.nl/

News Photo
Prins Hendrikkade 33
1012 TM Amsterdam
T +31 (0)20 - 330 84 00
F +31 (0)20 - 330 58 21
E redactie@newsphoto.nl
www.newsphoto.nl