Rechtbank Rotterdam


Faillissement Stichting BDG Kleingeld

Persbericht

28 februari 2006

De stichting Beheer Derdengelden Kleingeld (Stichting BDG) en de daaraan gelieerde Stichting Borg Kleingeld zijn vandaag op eigen aangifte door de rechtbank Rotterdam, sector civiel recht, failliet verklaard.

De sector kanton van de rechtbank Rotterdam heeft de Stichting BDG, tot begin 2005, regelmatig benoemd als bewindvoerder in bewindszaken. Hierbij ging het veelal om rechthebbenden, die als gevolg van verslaving of psychiatrische problemen niet in staat zijn om hun eigen financiën te beheren. De gelden van de rechthebbenden zijn ondergebracht bij de Stichting Borg Kleingeld. Nu deze stichting ook failliet is, bestaat de kans dat deze gelden getroffen worden door het faillissement. De curator zal een onderzoek starten naar de oorzaken van het faillissement. Stichting BDG was ook belast met het vermogensbeheer van een groot aantal cliënten, zonder dat sprake was van een beschermingsbewind ingesteld door de rechter. Deze cliënten hebben de stichting zelf ingeschakeld.

Volgens de wet is de bewindvoerder verplicht schriftelijk opgave te doen van de bezittingen en schulden van de rechthebbende. Bovendien moet de bewindvoerder jaarlijks ten overstaan van de rechter rekening en verantwoording afleggen van het gevoerde beheer. Omdat de stichting BDG Kleingeld hiermee ernstig in gebreke bleef, heeft de rechtbank Rotterdam, sector kanton, de stichting vanaf begin 2005 niet meer als bewindvoerder benoemd. In verschillende zaken is Stichting BDG als bewindvoerder ook al ontslagen door de rechtbank.

De stichting is veelvuldig aangesproken op het achterwege blijven van de rapportages. Helaas biedt de wet geen mogelijkheid om het overleggen van rekening en verantwoording af te dwingen. Ontslag was niet in alle gevallen mogelijk omdat andere bedrijfsmatig opererende bewindvoerders, gezien de problematiek van de cliënten van BDG, niet altijd bereid waren een zaak over te nemen. De Stichting BDG Kleingeld is nog bewindvoerder in circa 65 bewindszaken. Krachtens de wet is het bewindvoerderschap van de Stichting BDG door de faillietverklaring geëindigd. De rechtbank zal op korte termijn in deze zaken een nieuwe bewindvoerder benoemen.

Einde bericht

Bron: Rechtbank Rotterdam Datum actualiteit: 28 februari 2006 Naar boven