Agnes Kant en Femke Halsema interviewen reumapatiënten

Ned. ver. voor reumatologie

Op donderdag 2 maart om 15.00 uur neemt minister Hoogervorst van VWS het eerste exemplaar in ontvangst van het boek 'Je kunt niet zien hoe ik me voel'. Het boek, dat verschijnt op
8 maart (Internationale Vrouwendag), bevat interviews en foto's van de ontmoetingen van tien landelijk bekende vrouwelijke politici met tien vrouwelijke reumapatiënten.

Ria Bremer presenteert in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag het boek aan de deelnemende politici en reumapatiënten, en aan de pers. Zij interviewt een aantal aanwezigen en zal een debat leiden over mogelijke verbeteringen in de reumazorg. Verbeteringen zoals oud-minister Els Borst en Hanneke Snellen, directeur van de Reumapatiëntenbond, voorstellen in hun voorwoorden in het boek.

Bezoeken
De politici Hannah Belliot, Kathalijne Buitenweg, Femke Halsema, Tineke Huizinga, Agnes Kant, Fatma Koser Kaya, Margot Kraneveldt, Yvonne Timmerman-Buck, Sophie in 't Veld en Bibi de Vries gingen elk op bezoek bij een reumapatiënte (in leeftijd variërend van 18 tot 72 jaar), in de volgende woonplaatsen:

Nijkerk - Malden (bij Nijmegen) - Oosterbeek - Den Haag - Amsterdam (twee patiënten) - Horn (bij Roermond) - Geffen (bij Den Bosch) - Velserbroek
- Soest.

Veelal kregen de politici hierdoor een andere kijk op de dagelijkse problemen van mensen met reumatoïde artritis (RA). 'Je kunt niet zien hoe ik me voel' is een uitgave van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie. Die koos voor ontmoetingen met vrouwen met reuma omdat driekwart van de RA-patiënten vrouw is. Het boek is na 8 maart te bestellen via de website van het Reumafonds (www.reumafonds.nl).

Filmopnamen
Van de gesprekken die de politici met de reumapatiënten voerden werden filmopnamen gemaakt. Een selectie van fragmenten van deze opnamen is op dvd gezet. Tijdens de presentatie zal deze dvd worden vertoond. Uit de beelden blijkt hoe openhartig de gesprekken zijn verlopen en hoe dicht twee 'wildvreemde' mensen elkaar in een uur kunnen naderen. De ontmoetingen zijn soms luchtig, soms ontroerend en soms indringend. 'De politici hebben duidelijk belangstelling voor het verhaal van de patiëntes; ze hebben van tevoren goed nagedacht over het gesprek. Je vóelt de intimiteit die er op dat moment is geweest tussen deze twee vrouwen', aldus Hanneke Snellen, directeur van de Reumapatiëntenbod.

Overige informatie
De presentatie begint om 15.00 uur in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Voor uw aanmelding, voor meer informatie of voor het aanvragen van interviews met deelnemende patiënten, politici of reumatologen kunt u terecht bij Eric Kollen van Volle Maan Communicatiebureau. Bij hem kunt u ook interviewteksten, beeldmateriaal in lage en hoge resolutie en een dvd met interviewfragmenten opvragen, onder embargo tot 2 maart 15.00 uur.

Eric Kollen: 020 - 52 86 819 / 06 24 892 891 / eric@volle-maan.nl.