Gemeente Amsterdam

Jonge Amsterdammers debatteren over jongeren en politiek

22 februari 2006
---
AT5 Producties Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart zendt AT5 een live-debat uit op donderdag 2 maart om 21.00 uur. Het debat vindt plaats in De Publieke Arena en gaat over jongeren en politiek. Voorafgaand aan het debat zendt AT5 drie specials uit.

Jongeren Naar verwachting gaan de meeste jongeren niet stemmen op 7 maart, want ze vinden politiek maar saai. Daarnaast vinden zij dat er niet genoeg aandacht wordt besteed aan problemen van jongeren.

Problemen bij jongeren

In deze Publieke Arena gaan jongeren en lokale politici, onder wie Ahmed Aboutaleb, met elkaar in debat over de problemen die bij jongeren spelen. Het gaat om problemen als armoede, gebrek aan werk en stageplaatsen, discriminatie, drugs en veiligheid.

Steeds meer jongeren leven op, of zelfs onder, de armoedegrens. Het is moeilijk voor hen om werk of stageplaatsen te vinden. Tijdens het uitgaan voelen vooral jongens zich vaak gediscrimineerd als ze bij de deur worden geweigerd. Daarnaast voelen veel meisjes zich onveilig op straat. Dit is maar een klein voorbeeld van waar jongeren op dit moment tegen aanlopen.

Debat met jongeren in plaats van over jongeren

Jongeren aan het woord Veel jonge Amsterdammers voelen zich vaker het onderwerp van een debat in plaats van deelnemer. Ze vragen zich af wat het nut nog is om op 7 maart hun stem uit te brengen. Natuurlijk is het wel belangrijk dat ook jongeren hun stem uitbrengen. De gemeenteraad beslist over belangrijke zaken die hun ook aangaan.

In de Publieke Arena van 2 maart krijgen jongeren de kans hun problemen aan te kaarten bij politici (in spé). Het debat zal voornamelijk door jongeren worden gevoerd en staat onder leiding van Andrew Makkinga

Drie Publieke Arena Specials

Voorafgaand aan het debat over jongeren en politiek zendt AT5 drie specials uit:

1. Jongeren en stemmen

Er zijn maar weinig jongeren die gaan stemmen. Een enkel stadsdeel probeert hier iets aan te doen. Ook zijn er verschillende projecten opgezet om jongeren naar de stembus te lokken.

In deze special wordt het project "wat heb jij een lekkere stem" in stadsdeel Zuidoost onder de loep genomen. Via een website en een `debattle' probeert het stadsdeel jongeren voor de verkiezingen te interesseren. De film volgt de rappers van `Straight Spitt'. Zij werken mee aan dit project. Daarnaast komen jongeren van de Open Scholengemeenschap Bijlmer (OSB), het Montessori College (MCO) en het Barleus aan het woord. Ze vertellen of ze gaan stemmen en door welke onderwerpen ze zich laten leiden bij hun stemkeuze.

Daarnaast geven de voorzitters van de jongerenafdelingen van de 6 grootste politieke partijen in de gemeenteraad, hun mening over jongeren en politiek. * Uitzendtijden: Zondag 26 februari 14.00 uur Zondag 26 februari 19.45 uur (herhaling) Maandag 27 februari 17.45 uur (herhaling)

2. Armoede onder jongeren, het gebrek aan werk en stageplaatsen

Hebben de leerlingen van de Open Scholengemeenschap Bijlmer (OSB), het Montessori College (MCO) en het Barleus moeite om rond te komen? Kunnen ze makkelijk een bijbaantje en/of stageplek vinden?

Deze film volgt Amal van het Montessori College. Amal is een meisje van 18 dat geheel op zichzelf is aangewezen. Hoe knoopt zij de eindjes aan elkaar terwijl ze op school zit, op zichzelf woont en moet werken voor de huur?

Jongeren Daarnaast wordt er een bezoek afgelegd aan jongerencentrum 1056 in de Baarsjes. De voorzitters van de jongerenafdelingen beantwoorden de vraag: wat moet de gemeente doen de komende raadsperiode en kunnen jongeren hen daar over 4 jaar op afrekenen? Doet hun stem er werkelijk toe? * Uitzendtijden: Dinsdag 28 februari 17.45 uur Dinsdag 28 februari 21.40 uur (herhaling) Woensdag 1 maart 23.50 uur (herhaling)

3. Veiligheid, uitgaan en drugs

Veel jongeren klagen over discriminatie bij kroegen en discotheken. In deze film praten jongeren en uitsmijters hierover.

Daarnaast komen jongeren van verschillende scholen aan het woord over veiligheid en drugsgebruik.

In de studio van RAZO (radio en televisie Zuidoost) wordt gesproken met Sheila Goeree van Go Uptown over de problemen waar jongeren mee kampen in Zuidoost. * Uitzendtijden: Donderdag 2 maart 17.45 uur Donderdag 2 maart 19.30 uur (herhaling) Vrijdag 3 maart 21.30 uur (herhaling)

Uitzendtijden en meer informatie

* Het debat Jongeren en Politiek: Donderdag 2 maart, 21.00 uur Herhaling: vrijdag 3 maart, 00.10 uur en zaterdag 4 maart, 15.00 uur * Publieke Arena Special: Jongeren en stemmen: Zondag 26 februari, 14.00 uur Herhaling: zondag 26 februari, 19.45 uur en maardag 27 februari, 17.45 uur * Publieke Arena Special: Armoede onder jongeren, het gebrek aan werk en stageplaatsen Dinsdag 28 februari, 17.45 uur Herhaling: dinsdag 28 februari, 21.40 uur en woensdag 1 maart, 23.50 uur * Publieke Arena Special: Veiligheid, uitgaan en drugs Donderdag 2 maart, 17.45 uur Herhaling: donderdag 2 maart, 19.30 uur en vrijdag 3 maart, 21.30 uur

Alle uitzendingen zijn te zien op AT5. Ga voor meer informatie over de Publieke Arena, het debat en de drie specials naar de website.