Ingezonden persbericht


Informatieavond over kasteeltuin Oud-Valkenburg en IVN

Het IVN Valkenburg aan de Geul organiseert op donderdag 2 maart een informatieavond over de kasteeltuin Oud-Valkenburg en het IVN. De bijeenkomst begint om 20.00 uur in de kasteeltuin Oud-Valkenburg en is gratis toegankelijk.

Tijdens deze avond wordt ingegaan op de ontstaansgeschiedenis van de kasteeltuin Oud-Valkenburg en haar band met het IVN. Ook wordt uiteengezet wat het IVN eigenlijk doet en hoe men actief kan worden binnen deze organisatie en de tuin. Bescherming

IVN ontstond op 21 mei 1960 als Instituut voor Natuurbeschermingseducatie (Vereniging van Natuurwachten en Natuurgidsen). Dit instituut kwam tot stand als opvolger van de Bond tegen Verontreiniging van Stad en Land (opgericht 25 maart 1939). In die bond ontstonden de eerste natuurwachten: leden en vrijwilligers die in het veld waakten tegen natuurvernieling. Na de tweede wereldoorlog, in 1948, vernieuwde de bond zich. Nu onder de naam Bond voor Natuurbeschermingswachten, de directe voorloper van het IVN.

Met de totstandkoming van het I.V.N. (toen nog met puntjes) werd bewust gekozen voor een andere lijn: meer aandacht voor 'wat wel mag' dan voor het 'verbod'. In het I.V.N. werkte vanaf dat moment de grote groep gemotiveerde vrijwilligers vooral preventief. Geen correctie meer, maar educatie. In de tweede helft van de jaren zestig kwamen de eerste beroepskrachten bij het IVN in dienst. Later gevolgd door consulenten voor het jeugd- en jongerenwerk en voor de jongerenkampen. De IVN-historie: een ontwikkeling van natuurbescherming naar natuur- en milieueducatie.

Het IVN kent tal van lokale afdelingen. Het IVN Valkenburg aan de Geul onstond rond 1968. In 1976 werd de door deze afdeling aangelegde, onderhouden en beheerde heemtuin bij kasteel Schaloen aangelegd. Het overgrote deel van het werk werd en wordt door vrijwilligers gedaan. Dit jaar bestaat de kasteeltuin dus dertig jaar en nieuwe vrijwilligers zijn nog steeds welkom. Voor meer inlichtingen over deze bijeenkomst kan men terecht bij dhr. Willems, tel. 046-4524233.

IVN Valkenburg aan de Geul
Postbus 7
6300 AA Valkenburg aan de Geul