DeBuren toont als eerste tekeningen uit Kort Amerikaans

Vlaams nederlands huis

Een primeur voor het Vlaams-Nederlands Huis deBuren in Brussel. Op een tentoonstelling die voor publiek opent op donderdag 2 maart zijn tekeningen te zien die Dick Matena maakte voor zijn integrale stripversie van Kort Amerikaans van Jan Wolkers. In boekvorm zal het beeldverhaal uit vier gebonden delen bestaan, waarvan het eerste eind april verschijnt bij uitgeverij de Bezige Bij.

Naast oorspronkelijke tekeningen uit Kort Amerikaans toont deBuren een selectie van de originele platen die Matena maakte voor zijn stripversie van Gerard Reve's De Avonden. Met die opmerkelijke prestatie bewees meestertekenaar Matena al dat hij als geen ander in staat is een literaire klassieker te verwerken tot een beeldverhaal. Net als bij dat boek zal het beeldverhaal van Kort Amerikaans de integrale tekst van de oorspronkelijke roman bevatten. Nieuw is het gebruik van kleuren, in contrast met de ingetogen pagina's in sepia die De Avonden kenmerkten.

Dick Matena begon zijn loopbaan op 17 jarige leeftijd bij Toonder Studio's in Amsterdam. Voor zijn versie van De Avonden kreeg hij in 2003 de prestigieuze Bronzen Adhemar. In 1986 ontving hij al de Stripschapsprijs voor zijn gehele oeuvre.

Praktische info:
Tentoonstelling geopend van 2 maart tot en met 15 april di t/m za 11h00-18h00, gratis toegang
Locatie: deBuren
Leopoldstraat 6
1000 Brussel
tel. 02 212 1930
www.vl-nl.be

INFORMATIE VOOR DE PERS
De vernissage vindt plaats op woensdag 1 maart om 18:00. Aansluitend om 20:00 een publiek debat over strips en literatuur, m.m.v. Geert de Weyer, Dick Matena, Joost Pollmann, Jan Baetens, Willem de Graeve. Meer info: zie www.vl-nl.be.

Meer info over de tentoonstelling of beeldmateriaal:
Anton Berden: tel. +32 2 212 1934 / berden@vl-nl.be
Xander Stroo: tel. +32 2 212 1938 / stroo@vl-nl.be

Info over de boeken Kort Amerikaans of De Avonden:
Uitgeverij de Bezige Bij: tel. 020 305 98 10