Gemeente Dordrecht


Persbericht

Donderdag debatdag

Wonen, veiligheid, integratie, klimaatverandering en onderwijs. Het zijn enkele onderwerpen die donderdag 2 maart aan bod komen tijdens drie verkiezingsdebatten in het restaurant van de Hogeschool INHOLLAND, Achterom 103 Dordrecht. Om 16.00 uur start het onderwijsdebat (organisatie gemeente Dordrecht), de klimaatbattle begint om 19.00 uur (organisatie Weizigt NMC en COS Zuid-Holland Zuid) en de aanvang van het lijsttrekkersdebat is 21.00 uur (organisatie gemeente Dordrecht). Belangstellenden zijn van harte welkom. De toegang is gratis.

Lijsttrekkersdebat

De gemeente Dordrecht organiseert op donderdag 2 maart een debat tussen de lijsttrekkers van de politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Langere en kortere debatten wisselen elkaar deze avond af. De grote debatten gaan over wonen, veiligheid en integratie. De onderwerpen van de 'sneldebatten' worden op de avond zelf bepaald. Voorbeelden van sneldebatten zijn:

Dilemmadebatten: als politiek moet je kiezen. Partijen hebben dilemma's ingediend. De spannendste dilemma's hebben we geselecteerd. Inclusief reacties uit publiek. Duur: max. 5 minuten. De uitdaging: een lijsttrekker nodigt een andere lijsttrekker uit om een stevig robbertje te vechten. Duur: max. 5 minuten. Twee vragen: Een aardig en een minder aardige vraag: de debatleider nodigt het publiek uit om 2 vragen te stellen. Duur: 2 minuten 'Ik heb een droom/plan...'! : in maximaal 1 minuut mag d e lijsttrekker het publiek warm maken voor zijn of haar gedroomde Dordrecht. De publiekstelling: vanuit publiek zijn stellingen vergaard. Een lijsttrekker moet spontaan reageren op de stelling. Duur: 2 minuten.

De avond wordt geleid door Peter van der Geer. Hij is 'de enige debatprof die Nederland rijk is' (Radio 1) en 'debatgoeroe' (De Telegraaf). Hij stond aan de basis van Het Lagerhuis. Zijn stijl is informeel, direct en publieksgericht. Het debat vindt plaats in het restaurant van de Hogeschool INHOLLAND, Achterom 103 en begint om 21.00 uur (aansluitend op de klimaatbattle, een debat tussen scholieren en jonge politici over klimaatverandering).
* Wat - lijsttrekkersdebat, o.a. over wonen, veiligheid en integratie
* Waar - Hogeschool INHOLLAND, Achterom 103, Dordrecht
* Wanneer - donderdag 2 maart, 21.00 uur (inloop vanaf 18.30 uur)
* Aanmelden - toegang vrij, a! anmelden niet nodig
* Me er weten? Bel de Raadsgriffie, telefoon 639 8285 Klimaatbattle

De 'Klimaatbattle' is een groots en spannend debat tussen jongeren en jonge raadsleden uit Dordrecht. Het is het Dordtse slotdebat van het project Kies de Toekomst, waarbij jongeren onderzoeken of Dordrecht wel rekening houdt met de klimaatverandering. Doet de gemeente genoeg om verdere klimaatverandering tegen te gaan? Hoe goed is de gemeente voorbereid op de gevolgen, zoals wateroverlast? De beste debaters van de drie deelnemende Dordtse scholen (Da Vinci College, Insula College, Wartburg College) ontvangen een prijs. Een bijzondere theatergroep zorgt ervoor dat alle deelnemers bij de les blijven.

Het debat maakt duidelijk welke partijen lokaal actie ondernemen tegen klimaatverandering en welke niet. Jongeren laten hiermee kort voor de gemeenteraadsverkiezingen hun stem horen. In Dordrecht voeren Weizigt NMC en COS Zuid-Holland Zuid, centrum voor internationale! samenwerking, het project Kies de Toekomst uit. Het is een landelijk project, ontwikkeld door Jongeren Milieu Actief (de jongerenorganisatie van Milieudefensie), COS Nederland (vereniging van centra voor internationale samenwerking) en de Nationale Jeugdraad.
* Wat - KLIMAATBATTLE, slotdebat Kies de Toekomst
* Waar - Hogeschool INHOLLAND, Achterom 103, Dordrecht
* Wanneer - donderdag 2 maart, 19.00-21.00 uur (inloop vanaf 18.30 uur)
* Aanmelden - toegang vrij, aanmelden niet nodig
* Meer weten? Kijk op www.kiesdetoekomst.nl of de agenda van www.coszhz.nl
* Aansluitend - Lijsttrekkersdebat gemeente Dordrecht Onderwijsdebat

Vanaf 16.00 uur kunnen leerlingen, docenten, schoolbestuurders en ouders tijdens het onderwijscafé in debat met Dordtse politici over de toekomst van het onderwijs en jeugdbeleid in Dordrecht. Iedereen die een woordje wil meepraten over onderwijs en jeugdbeleid is v! anaf 15.30 uur van harte welkom.&n bsp;

Vertegenwoordigers van alle Dordtse politieke partijen zullen in een debat onder leiding van journaliste Karin Ingelse hun standpunten kenbaar maken. Zij zullen hierbij stevig aan de tand worden gevoeld door PABO leerlingen van de Hogeschool Rotterdam en Hogeschool INHOLLAND. Na afloop van het debat is er tijd om nog na te praten onder het genot van een drankje en een hapje.
* Wat - Onderwijscafé over de toekomst van het onderwijs en jeugdbeleid
* Waar - Hogeschool INHOLLAND, Achterom 103, Dordrecht
* Wanneer - donderdag 2 maart, 15.30-17.30 uur
* Aanmelden - toegang vrij, aanmelden niet nodig