Gemeente Papendrecht

Persuitnodiging debat lijsttrekkers

Donderdagavond 2 maart vindt in Hotel Mercure (zaal Marco Polo) een debat plaats tussen de lijsttrekkers van de lokale politieke partijen. Vertegenwoordigers van de pers zijn daarvoor van harte uitgenodigd. Alle Papendrechtse politieke partijen nemen deel aan het debat dat onder leiding staat van een onafhankelijk voorzitter. Belangstellenden zijn vanaf 19.30 uur welkom.

Noot voor de pers: voor meer informatie kunt u contact opnemen met de griffier van de gemeente Papendrecht, dhr. Bergmans tel. 078-6418322.

Papendrecht gestegen op ranglijst goedkoopste gemeenten woonlasten

Papendrecht is in 2006 op de ranglijst van goedkoopste gemeenten wat betreft woonlasten voor meerpersoonshuishoudens gestegen van de 70-ste naar de 56-ste plaats. De ranglijst wordt jaarlijks gepubliceerd door de Rijksuniversiteit Groningen die de woonlasten in 470 gemeenten met elkaar vergelijkt.

Doelstelling uitstroom naar werk overtroffen
Het sociaal beleid van de gemeente Papendrecht is zo effectief dat de voorgenomen stijging van uitstroom naar betaald werk met 10% ruimschoots (namelijk met 34,9%) overstegen is. Een actief sociaal beleid was één van de speerpunten in het collegeprogramma 2002-2006. Als onderdeel daarvan nam het college zich voor dat de jaarlijkse uitstroom van het aantal uitkeringsgerechtigden (peiljaar 2001) aan het eind van de collegeperiode met 10% moest zijn toegenomen. Stroomden in 2001 nog 63 uitkeringsrechtigden uit naar betaald werk, in 2006 zijn dat er al 85: een toename van 34,9%. De grootste uitstroom kent de categorie jongeren (tot ca. 30 jaar). Verantwoordelijk voor dit succes is voor een groot deel het project Werkcenter Jongeren Papendrecht waardoor sinds 6 december 2005 zo'n 30 jongeren aan een reguliere baan zijn geholpen. Andere maatregelen die de gemeente Papendrecht nam, zijn dat alle uitkeringsgerechtigden aan een diagnose zijn onderworpen en dat velen in een arbeidsbemiddelingstraject zijn geplaatst. Voorbeelden daarvan zijn het al eerder genoemde Werkcenter Jongeren, reguliere reïntegratiebedrijven, opmaatprojecten, het baangarantieproject en het uitzendbureauproject.
De uitstroom betekent uiteraard een daling van het totale uitkeringsbestand: van 405 eind 2001 naar 399 op 22 februari 2006, de prognose is dat dit verder daalt. Vooral in de Ioaw-uitkeringen (voor oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werklozen) zijn resultaten geboekt: van 31 in 2001 naar 17 in 2006. Naast de daling in het het uitkeringsbestand zijn ook de Wiw-banen en ID-banen aanzienlijk teruggebracht. De Wiw-banen en ID-banen (instroom/doorstroombanen) zijn respectievelijk 34 in 2001 naar 11 in 2006 en van 14 in 2001 naar 7 in 2006.

Donderdag 2 maart: inloopmarkt gemeenteraadsverkiezingen en politiek debat voor en met u

Weet u al op wie u gaat stemmen? Twijfelt u nog? Kom dan naar de politieke markt en het debat met de lijsttrekkers op donderdagavond 2 maart in Hotel Mercure (zaal Marco Polo). Alle Papendrechtse politieke partijen nemen deel aan het debat dat onder leiding van een onafhankelijke voorzitter plaatsvindt. Het debat is voor u bedoeld: dus de gelegenheid om de lokale politici eens flink aan de tand te voelen over wat er bij u leeft. U kunt binnenlopen vanaf 19.30 uur. Wees welkom en laat van u horen.

Bewonerscontactavond deze maand op donderdag 9 maart 2006

Vanwege de gemeenteraadsverkiezingen op dinsdag 7 maart is de volgende bewonerscontactavond verschoven naar donderdagavond 9 maart a.s. De bewonerscontactavond vindt plaats van 19.00 tot 20.00 uur in de hal van het gemeentehuis. Inwoners van Papendrecht zijn van harte welkom om mee te praten en mee te denken over verbeteringen in hun wijk en andere zaken die in de directe woonomgeving spelen. Leden van de Werkgroep Wijkgericht Werken - waarin de vier wijkplatforms van Papendrecht, Westwaard Wonen, de wijkagent en de wijkcoördinator vertegenwoordigd zijn - ondersteunen bewoners met ideeën over de aanpak van wijkgebonden problemen. Tijdens de bewonerscontactavond zijn behalve de wijkcoördinator verder ook andere medewerkers van de gemeente aanwezig. Vanaf 19.00 uur staan koffie en thee klaar.

Enquête sport voor mensen met beperking

De gemeente Papendrecht heeft meegewerkt aan een enquête over sport voor mensen met een beperking. Het initiatief daartoe komt van het SAD (Samenwerkingsverband Aangepast sporten Drechtsteden) en MEE Zuid-Holland Zuid, afdeling Vrije tijd & Sport. Verder heeft de Papendrechtse adviesraad voor het gehandicaptenbeleid aan de enquête meegewerkt.

De enquêteformulieren zijn verspreid onder Papendrechtse cliënten die vallen onder de Wet voorzieningen gehandicapten tot en met 75 jaar. De gemeente hoopt mét het SAD en MEE op een hoge respons. De resultaten van de enquête en conclusies worden donderdag 30 maart om 14.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis gepresenteerd.

Schaatsclinics voor het voortgezet onderwijs

Dinsdag 28 februari en donderdag 2 maart houden de gemeenten Alblasserdam en Papendrecht in de Drechtstedenhal in Dordrecht een schaatsclinic voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. Op 28 februari maken leerlingen van het Willem de Zwijger College kennis met onderdelen van het lange- baan-schaatsen, ijshockey en kunstschaatsen. Op 2 maart zijn de leerlingen van de Lage Waard aan de beurt. De eerste clinic begint om 08.45 uur, de laatste is om 15.15 uur afgelopen. In totaal nemen meer dan 700 leerlingen deel aan de clinic, die door Alblasserdam en Papendrecht in samenwerking met de Papendrechtse en Alblasserdamse IJsclubs, IJsHockey Club Dordrecht Lions, Kunstrijvereniging Drechtsteden, De Lage Waard en Willem de Zwijger College - wordt georganiseerd in het kader van de breedtesportimpuls. Pers en geïnteresseerden zijn welkom om een kijkje te nemen op de ijsbaan.