Gemeente Utrecht

Dit is een gezamenlijk persbericht van gemeente Utrecht en provincie Utrecht

gemeente utrecht officieel eigenaar nedereindse plas

Gemeente Utrecht wordt donderdag 2 maart a.s. officieel eigenaar van de Nedereindse Plas. De feestelijke overdracht van het terrein aan gemeente Utrecht is tegelijkertijd een belangrijke stap richting de sanering van de voormalige vuilstortplaats. Bij de officiële overdracht van de Nedereindse Plas zijn zowel Yet van den Bergh, milieuwethouder van gemeente Utrecht, als Joop Binnekamp, gedeputeerde van provincie Utrecht, aanwezig.

De overdracht van donderdag a.s. volgt op jarenlange voorbereidingen van de sanering van de plas. Daarbij is uit onderzoek gebleken dat de Nedereindse Plas het best kan worden gesaneerd door het stortfront af te dekken met een laag klei en een laag zand. Eerder al werden de bovengrondse vuilstortheuvels afgedicht met folie en klei.

In de aanloop naar de sanering van de plas werd ook lange tijd onderhandeld over de kosten van de sanering. Daarbij is nadrukkelijk bekeken of de kosten konden worden verhaald op de vervuiler van het gebied. Dat blijkt niet het geval. Uiteindelijk zijn gemeente en provincie Utrecht, de Stichting Nazorg Weber en het ministerie van VROM overeengekomen de sanering van de plas gezamenlijk te betalen.

Na afronding van de sanering zal de Nedereindse Plas worden overgedragen aan het Recreatieschap Stichtse Rijnlanden. Dat recreatieschap heeft het gebied inmiddels al in beheer en verzorgde ook de inrichting van het terrein. Bedoeling is dat de plas uiteindelijk een recreatieve bestemming krijgt. Daaraan is met de huidige groei van Utrecht door de bouw van Leidsche Rijn en in de toekomst ook de ontwikkeling van Rijnenburg in toenemende mate behoefte.

Noot voor de media:

De officiële overdracht van de Nedereindse Plas vindt donderdag 2 maart a.s. plaats om 14.00 uur bij de Skipiste aan de Nedereindseweg 501a in Utrecht. Vertegenwoordigers van de media worden van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Casper van Riet, Bestuurscommunicatie gemeente Utrecht, tel. (030) 286 11 48 of Annemieke van Leeuwen, Communicatie provincie Utrecht, tel. (030) 258 31 51.