Gemeente Enschede

Leerlingen beslissen over besteding 1.200 euro `gezond leven'

dinsdag 28-02-2006

Donderdag 2 maart mogen ongeveer 50 Havo 4-leerlingen van het Bonhoeffercollege zich een hele dag gemeenteraadsleden wanen. Zij doen mee aan het project Eigen Wijs van de stichting Politieke Jongeren Projecten en zullen in een heuse raadsvergadering beslissen welk van hun eigen voorstellen in het kader van 'gezond leven' daadwerkelijk zal worden uitgevoerd.

De groep leerlingen wordt opgesplitst in een viertal "fracties" die de gehele dag op het stadhuis bezig zijn zoals raadsleden dat zouden doen. Binnen het thema 'gezond leven' zijn drie subthema's benoemd: 'sport en vrije tijd', 'tegengaan gebruik drank en drugs' en 'stimuleren gezond eten'. De leerlingen kunnen zich de gehele dag oriënteren op het onderwerp van hun keuze, onderzoek en navraag doen naar de problematiek en op basis daarvan een concreet voorstel in elkaar zetten.

's Avonds vormen de "fracties" een simulatie-gemeenteraad en mogen zij van 19.00 tot 21.00 uur in de raadzaal hun voorstellen verdedigen tegenover elkaar. Met argumenteren, debatteren en lobbyen mogen zij proberen zoveel mogelijk raadsleden zien te overtuigen van hun gelijk. Uiteindelijk zal stemming bepalen welk voorstel de eindstreep haalt. Het gekozen voorstel zal ook daadwerkelijk door de gemeente worden uitgevoerd.

Eigen Wijs

De Stichting PJP houdt zich bezig met projecten die de kennis van politiek en de participatie in het politieke besluitvormingsproces onder jongeren doen toenemen. Het project Eigen Wijs laat jongeren in de leeftijd van 14 tot 21 jaar zien hoe gemeentelijk beleid tot stand komt.
De filosofie achter het project Eigen Wijs is het "learning by doing" principe; je leert iets pas echt goed begrijpen door er zelf mee bezig te zijn. Het project Eigen Wijs zorgt ervoor dat leerlingen door zelf politiek te bedrijven inzicht krijgen in politieke en gemeentelijke besluitvormingsprocessen. Zij komen in aanraking met begrippen als macht, democratie, lobby, begroting, budget, et cetera.


---