Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Ook aanvullende informatie over veiligheidsmaatregelen

Ayaan Hirsi Ali geeft gastcollege op de VU

VVD-kamerlid Ayaan Hirsi Ali verzorgt donderdag 2 maart een gastcollege Bestuurskunde aan de VU, getiteld De multiculturele samenleving, een discussie over de toon. Het college is bedoeld voor eerstejaars studenten Sociale Wetenschappen, maar in de zaal is ook ruimte voor andere belangstellenden. Tijdens het bezoek van Hirsi Ali gelden strenge veiligheidsmaatregelen, zoals inmiddels gebruikelijk bij deze politica. Deze hebben ook voor de pers consequenties.

Veiligheidsmaatregelen
Nadat de studenten met hun toegangskaart zijn binnengelaten, is er vanaf 10.15 uur gelegenheid voor andere belangstellenden om ook de zaal in te gaan. Voor alle bezoekers gelden de volgende regels:
- legitimatieplicht voor iedereen;

- geen tassen, mobiele telefoons en (foto)camera's in de zaal;
- jassen en andere verhullende kleding zijn niet toegestaan. N.B. Er zijn bewaakte garderobes waar u uw spullen achter kunt laten. Wie zijn jas of telefoon liever bij zich houdt, kan terecht in het auditorium, waar het college live via een scherm is te volgen.

Inhoud van het college
Hirsi Ali gaat tijdens haar college in op de clichés, de emoties, de geloofsovertuigingen en andere zaken die de aandacht afleiden van de confrontatie tussen individuen met verschillende achtergronden en overtuigingen. Zij stelt dat het debat over de multiculturele samenleving eigenlijk gaat over armoede en rijkdom, over de spanning tussen religieuze en seculiere waarden, over het platteland en de grote stad en over wegvallende grenzen en het nadenken over nieuwe grenzen. De discussie over de toon is een pijnlijke onthulling van het onvermogen van een minderhedensamenleving om te debatteren over gevoelige kwesties.