Gemeente Delfzijl

Persbericht

1 maart 2006

Oudkomers krijgen inburgeringsdiploma

Op donderdag 2 maart reikt de gemeente 88 certificaten uit aan oudkomers die de afgelopen jaren (van 2003 tot en met 2005) met succes een inburgeringscursus hebben doorlopen. De certificaten worden nu overhandigd omdat minister Verdonk pas in december 2005 heeft bepaald dat mensen een officieel document dienen te ontvangen.

In de gemeente wonen ongeveer 2000 oudkomers. Sinds 2002 heeft de gemeente middelen van het Rijk gekregen om inburgeringstrajecten te financieren. Vanwege de beperkte financiële steun van het Rijk is aan slechts 95 inwoners een inburgeringsprogramma aangeboden. In 2006 volgen er nog eens 20. De programma's zijn zogenaamde duale trajecten. Dat betekent dat de taallessen worden gecombineerd met bepaalde facetten van maatschappelijke activiteiten. Bijvoorbeeld met opvoedingsondersteuning, met een beroepsopleiding of met sociale activering.

De programma's hebben aardige resultaten opgeleverd. Veel deelnemers laten een behoorlijke niveauverbetering zien. Op het certificaat staat aangeven welk niveau ze per onderdeel hebben behaald.

In de loop van 2006 komt er een nieuwe wet, de Wet Inburgering in Nederland. Dan zullen zowel nieuwkomers als oudkomers zelf verantwoordelijk worden voor hun eigen inburgering. Wie straks niet voldoet aan zijn inburgeringsplicht, kan op termijn gevolgen verwachten voor zijn verblijfsvergunning.

De certificaten worden op drie momenten uitgereikt in het leescafé van het gemeentehuis, om 10.00 uur, 14.00 uur en 15.30 uur.

Communicatie, telefoon 639323.


---- --