Gemeente Deventer

Week 9, 1 maart 2006

Eerste steen wordt voor tweede keer gelegd

wethouder legt eerste steen bolwerksmolen

Wethouder Gerrit Berkelder legt morgen, 2 maart om 13.00 uur, de eerste steen van de Bolwerksmolen. Dit is dezelfde steen die in 1863 als eerste steen is gebruikt. Deze steen is vrijgekomen bij de demontage van de molen voor restauratie.

âIk ben verheugd dat de Bolwerksmolen weer herstellende is. Wat mooi is in Deventer willen we graag behouden. Het cultuurhistorisch erfgoed is een hoog goedâ, aldus Berkelder, portefeuillehouder kunst en cultuur.In de afgelopen maanden zijn de onderdelen van de molen gedemonteerd en is de molen zelf in drie delen in het weiland naast de te maken fundering gezet. Vanuit deze positie is het restauratiewerk begonnen. Rotte balken en balkgedeelten zijn vervangen. In de werkplaats in Denekamp worden allerlei kleinere onderdelen gemaakt en hersteld. Inmiddels is de kap gerestaureerd en met riet gedekt. De achterkant is hersteld. Zodra het rietdekkerswerk op de achterkant gereed is worden vierkant, achterkant en kap weer teruggeplaatst. Daarna kan de verdere afbouw plaatsvinden.

De grote opknapbeurt wordt ook gebruikt om de zaagloods te verlengen om zo ruimte te maken voor een bezoekerscentrum. Deze bezoekersruimte biedt ruimte voor tentoonstellingen etc.

De bouwplaats wordt ook gebruikt als leerlingbouwplaats. Gemeente Deventer hoopt hiermee jonge vaklieden in opleiding een kans te geven werkervaring op te doen.

Geschiedenis

In 2003 is een totaal restauratieplan opgesteld voor de Bolwerksmolen die een aantal grote gebreken vertoonde. Slechte fundering met als gevolg scheefstand, slechte wieken, slechte rietdekking en een groot aantal kleinere gebreken vormde de aanleiding voor de restauratie. Begin 2005 is de financiering rondgekomen door bijdragen van de gemeente Deventer, provincie Overijssel en de Europese Unie

Publicatiedatum: 1-3-2006

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging woensdag 1 maart 2006