Vereniging Milieudefensie


Almere moet voorloper klimaatbeleid worden

'Droge Voetenlaarzen' voor alle raadsleden

Amsterdam, 1 maart 2006 --- Almere kan in de regio voorloper worden op het gebied van energie en klimaatbeleid. Zelfs een klimaatneutrale gemeente lijkt haalbaar. Twee politieke partijen hebben al aangegeven deze ambities te ondersteunen, maar de andere partijen lijken deze kans te laten liggen. Om de gemeenteraad te stimuleren te kiezen voor een ambitieus klimaatbeleid, overhandigt de Partij voor Droge Voeten (PvDV) donderdag 2 maart aan de gehele raad laarzen, het symbool van de strijd tegen klimaatverandering.

Almere is de snelst groeiende gemeente in Nederland en heeft volop kansen om een ambitieus energie- en klimaatbeleid te ontwikkelen. De gemeente heeft al goede stappen gezet op het terrein van groene stroom, stadsverwarming en duurzaam bouwen. Maar Almere laat ook nog veel klimaatwinst liggen, die de gemeente bovendien ook veel geld kan besparen. Almere moet bij alle aankopen kiezen voor `groene' producten, zoals energiezuinige kantoorapparatuur, spaarlampen en FSC-hout. Ook moet de gemeente meer inzetten op energiebesparing in de eigen gebouwen door onder meer isolatie en HR-verwarmingsinstallaties.

Deze maatregelen besparen niet alleen veel energie en geld, maar biedt Almere bovendien de kans om haar uitstoot van het broeikasgas CO2 tot nul terug te brengen. Almere kan dus een klimaatneutrale gemeente worden en hiermee een voorloper in de regio. De PvDV hoopt met deze laarzenactie de gemeenteraadsleden een duwtje in de goede richting te geven.

Wat: Overhandigen van laarzen aan raadsleden gemeente Almere Wanneer: Donderdag 2 maart 18.45 uur Waar: Politieke markt, gemeentehuis Almere Beeld: Grote verzameling laarzen (ong. 200 paar) met Partij voor Droge Voeten logo; met voor elk van de raadsleden een gelabeld, eigen paar `Droge Voetenlaarzen

Een meerderheid van de Nederlanders ziet klimaatverandering als het belangrijkste milieuprobleem van deze eeuw. Klimaatbeleid van gemeenten kan op een grote steun van de bevolking rekenen, blijkt uit kiezersonderzoek van TNS-NIPO, in opdracht van de PvDV. Tweederde van de kiezers vindt namelijk dat klimaatbeleid een taak is voor gemeenten. Een ruime meerderheid van de kiezers vindt zelfs dat gemeenten verplicht moeten worden om duurzame producten te kopen, zoals groene stroom en energiezuinige lampen en kantoorapparatuur.

`De kiezer vraagt dus om een actief klimaatbeleid van gemeenten. Christenunie en Almere Partij willen werk maken van het klimaat, maar waar blijven de andere politieke partijen in Almere? Er valt veel meer te winnen dan alleen zetels', aldus Donald Pols van de Partij voor Droge Voeten.