Ingezonden persbericht


Persbericht Nederlands Film Festival

Utrecht, 2 maart 2006

Gouden Film voor Leef!

De film LEEF! van Willem van de Sande Bakhuyzen heeft 100.000 bezoekers naar de bioscoop getrokken en is bekroond met de Gouden Film. Scenarioschrijfster Maria Goos en hoofdrolspeler Peter Blok werden woensdag verrast met de overhandiging van de prijs.

LEEF! vertelt het verhaal van Anna, (drievoudig Gouden Kalf-winnaar Monic Hendrickx) een levenslustige vrouw van begin veertig met een druk bestaan. Ze heeft een eigen vroedvrouwenpraktijk, is getrouwd met Paul (Peter Blok) en heeft twee puberende dochters. Op aandringen van een goede vriend en collega neemt ze haar oude passie weer op: schrijven. Door middel van autobiografische schetsjes probeert ze in het reine te komen met gebeurtenissen uit haar verleden. Het schrijven heeft echter veel meer gevolgen dan Anna kon overzien toen ze ermee begon.

LEEF! was de openingsfilm van het 25e Nederlands Film Festival. De film werd er bekroond met het Gouden Kalf voor de Tiscali Publieksprijs, Sophie van Winden kreeg voor haar rol in LEEF! het Gouden Kalf voor Beste Vrouwelijke Bijrol en Willem van de Sande Bakhuyzen werd postuum geëerd met het Gouden Kalf voor de Speciale Juryprijs voor LEPEL, LEEF! en zijn oeuvre.

Willem van de Sande Bakhuyzen (1957-2005) maakte samen met Maria Goos ook de veelbekroonde speelfilms CLOACA (2003) en FAMILIE (2001) en de dramaserie OUD GELD (1998-1999). Zijn Giphart-verfilming IK OMHELS JE MET DUIZEND ARMEN is vanaf 9 maart in de bioscopen te zien.

LEEF! is geproduceerd door IdtV Film in coproductie met de NPS. A-Film Distribution heeft de film uitgebracht. De film is momenteel nog te zien in Nijmegen en Utrecht. Vanaf 23 maart is de DVD van LEEF! te koop in de winkels.

De Gouden Film en Platina Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film toegekend wanneer voor een Nederlandse speelfilm of documentaire tijdens de roulatie respectievelijk 100.000 en 400.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.

Einde persbericht