Politiebond ACP

Politiebonden starten nieuwe onderhandelingen over inkomensnadelen ziektekostenstelsel
De politiebonden ACP, NPB en VMHP willen opnieuw met de Minister van BZK onderhandelen over de inkomensnadelen van groepen (gewezen) politiemensen als gevolg van het nieuwe ziektekostenstelsel.

Per 1 januari jl. is het nieuwe ziektekostenstelsel van kracht geworden. Hiermee kwam na 40 jaar een einde aan de DGVP. Van een aantal groepen was bekend dat zij er (fors) op achteruit zouden gaan in het nieuwe ziektekostenstelsel. In de CAO 2005-2007 zijn voor deze groepen compensatie afspraken gemaakt. De omvang van de achteruitgang was berekend door het CPB.

Aangezien de politievakbonden niet uit wilden sluiten dat na de invoering van het nieuwe ziektekostenstelsel ook nog ander groepen (fors) nadeel zouden ondervinden is er in de CAO een speciale clausule opgenomen. Deze clausule komt er op neer dat opnieuw onderhandelingen gevoerd kunnen worden als er in de praktijk nog andere (toen niet bekend) groepen nadeel zouden ondervinden.

Op dit moment hebben wij de inventarisatie van de groepen gereed. In de praktijk blijken met name mensen met kinderen boven de 18 jaar, (gedeeltelijk) arbeidsongeschikten, FLO-ers en AFUP-ers (fors) meer te moeten betalen. Wij zullen de Minister van BZK deze informatie verstrekken en hem oproepen om ook voor deze groepen tot compensatie over te gaan. Wij zullen u van de ontwikkelingen op de hoogte houden. Mocht het overleg niet het gewenste resultaat hebben dan zullen de besturen van de politievakbonden zich beraden op nadere acties.