Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Nieuwe NIZW-publicatie De betovering verbroken

Kennis over aanpak loverboyproblematiek gebundeld

Utrecht, 1 maart 2006 De gemeenten Rotterdam en Amsterdam zijn begonnen met voorlichting aan (basis)scholieren om ze te waarschuwen voor loverboys. Zo moet voorkomen worden dat meisjes gedwongen in de prostitutie gaan werken. Want er zijn steeds meer meiden die terecht komen in het loverboycircuit. Bij NIZW Jeugd is het boek De betovering verbroken verschenen, waarin voor het eerst staat beschreven wat we op basis van praktijkkennis over de hulp, preventie en opvang aan deze meisjes weten.

De eerste signalen dat meiden in de prostitutie verdwenen deden zich begin jaren negentig voor. Het ging steeds om minderjarige meisjes die een nieuw vriendje kregen en na verloop van tijd als prostituee aan het werk bleken te zijn. Opvallend is dat de laatste tijd ook residentiële voorzieningen in de jeugdzorg aan de bel trekken. Bij een meerderheid van de uit huis geplaatste meisjes zijn sterke vermoedens dat zij zich in het loverboycircuit ophouden of ze vertonen dusdanig gedrag dat zij een verhoogd risico lopen om hierin terecht te komen.

Bundeling
Steeds meer ouders, scholen, hulpverleners en politiefunctionarissen signaleren deze problematiek, maar weten vaak niet wat zij in zo´n situatie moeten of kunnen doen. Het werkboek De betovering verbroken brengt hierin verandering door de kennis en expertise die de afgelopen jaren over meisjesprostitutie zijn opgebouwd te bundelen. Het geeft iedereen die in de praktijk met dit vraagstuk te maken heeft niet alleen praktische aanwijzingen maar ook theoretische achtergrondinformatie. De betovering verbroken geeft een antwoord op de vraag wat de hulpverlening kan doen om te voorkomen dat meisjes en jonge vrouwen in de prostitutie belanden. Daarbij worden aanpakken geintroduceerd die werkzaam zijn gebleken bij vergelijkbare problematiek. Ook komt aan bod hoe meiden en jonge vrouwen, die onder dwang in de prostitutie werk(t)en, opgevangen en geholpen kunnen worden.

Initiatief
De betovering verbroken is een initiatief van Vrouwenopvang Fryslân en NIZW Jeugd. Het Oranje Fonds heeft een subsidie ter beschikking gesteld om deze publicatie te realiseren.

Bestellen
De betovering verbroken. Methodiek preventie en aanpak meisjesprostitutie (ISBN 90-8560036-7) is geschreven door Anke van Dijke, Linda Terpstra, Marianne Berger en Edith Geurts. Het boek kost 19,50 en is te bestellen via www.nizwjeugd.nl/publicaties. Het boek is ook verkrijgbaar via de boekhandel.

NIZW
Postbus 19152
3501 DD Utrecht
(030) 230 63 11

NIZW-centra:
Jeugd
Sociaal Beleid
Zorg
International Centre
2ZW informatiecentrum
Beroepsontwikkeling