Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Groene Driehoek neemt heft in eigen hand

Maatschappelijke ondernemers zetten kleinschalige woonvormen met zorg op

Utrecht, 1 maart 2006 Een brede coalitie in de Groene Driehoek begeeft zich op het pad van zorgondernemen en zoekt partners voor het opzetten van kleinschalige woonvoorzieningen met zorg. Doel hiervan is dat inwoners van de Groene Driehoek niet naar een groot verpleeghuis in Woerden, IJsselstein of Houten hoeven te verhuizen als ze veel zorg nodig hebben, maar in hun eigen buurt kunnen blijven wonen. Nog niet eerder is de wens van dit kabinet dat burgers zelf verantwoordelijkheid nemen, op zon concrete manier toegepast in de zorg. Meestal nemen zorginstellingen het initiatief, maar hier ligt het voortouw bij inwoners van de Groene Driehoek, actief in lokale politieke partijen, vrijwilligersverenigingen en belangengroepen. NIZW Zorg ondersteunt de werkgroep, die wordt gefinancierd door de provincie Utrecht.

Wie wil?
Het idee van kleinschalige woonvormen met verpleeghuiszorg is eerder uitgevoerd. Een kleine groep mensen met dementie woont zo huiselijk en normaal mogelijk, liefst in een gewoon woonhuis. Ver weg van systeemplafonds, lange gangen en een centrale keuken die tweehonderd maaltijden per dag uitrijdt. De werkgroep uit de Groene Driehoek, waar onder andere Cabauw, Lopik, Benschop, Oudewater, Polsbroek en Montfoort deel van uitmaken, wil in al deze kernen kleinschalige woonvormen realiseren en heeft een oproep gedaan aan zorgaanbieders en corporaties om hierbij als partner te fungeren. Welke zorgaanbieder wil?

Geen enkele overgeslagen
Het bijzondere van dit burgerinitiatief is dat de werkgroep in enkele intensieve bijeenkomsten een visie op de kleinschaligheid heeft opgesteld en dat de bewoners van de Lopikerwaard willen dat geen enkele kern wordt overgeslagen, ook niet als die eigenlijk te klein is. Een aanbieder die het hele gebied wil bestrijken, krijgt de voorkeur.

Geïnteresseerden
Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met NIZW Zorg, Piet Driest, telefoon (030) 230 63 11, e-mail p.driest@nizw.nl, of met de woordvoerder van de werkgroep Kleinschalig wonen in de Groene Driehoek, Ilse Nederend-Bergstra, e-mail ilsebergstra@hotmail.com.

NIZW
Postbus 19152
3501 DD Utrecht
(030) 230 63 11

NIZW-centra:
Jeugd
Sociaal Beleid
Zorg
International Centre
2ZW informatiecentrum
Beroepsontwikkeling