Voedingcentrum


Spinazie, biefstuk en darmkanker


1 maart 2006

Geeft rood vlees echt een hoger risico op darmkanker en moet ik mijn biefstuk nu met spinazie eten? Dat zijn vragen die voortvloeien uit het onderzoek van promovendus Johan de Vogel van Universiteit Wageningen, maar waarop nog geen duidelijk antwoord is te geven. Het Voedingscentrum blijft bij het advies gevarieerd te eten, met volop groente, ook te variëren met vlees en vleesvervangers en regelmatig vis op het menu te zetten.
Â
Op basis van onderzoek bij ratten concludeert De Vogel dat het gezond is spinazie of andere groene groenten te eten bij rood vlees. Dat zou komen doordat heemijzer in vlees een schadelijk effect heeft op de darm. Heemijzer zit in vrijwel alle vlees- en vissoorten, maar rundvlees bevat er het meest van, gevolgd door varkensvlees en kip en vis. Bij ratten blijkt het effect van heemijzer te worden geneutraliseerd door chlorofyl, dat voorkomt in groene groenten, vooral bladgroenten zoals spinazie, andijvie of boerenkool. Deze bevindingen lijken ondersteund te worden door gegevens uit het Nederlands Cohortonderzoek naar de relatie tussen voeding en kanker. Nader onderzoek bij mensen is echter gewenst.

Rood vlees en darmkanker

Er zijn enkele onderzoeken waaruit aanwijzingen komen dat het eten van vlees de kans op (darm)kanker verhoogt. Dit effect lijkt vooral toe te schrijven aan heemijzer. Andere studies kunnen dit niet bevestigen. Uit een recent overzicht van KWF Kankerbestrijding blijkt dat er geen duidelijke relatie is aan te tonen tussen het eten van vlees en darmkanker. Op basis hiervan vindt het Voedingscentrum dat bij een gevarieerde voeding volgens de Schijf van Vijf af en toe een normale portie rood vlees eten geen kwaad kan. Sterker nog: vlees, en zeker rundvlees, is een belangrijke bron van ijzer, waarvan bijvoorbeeld 13-19 jarigen, vrouwen in de vruchtbare leeftijd, zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven, gemiddeld genomen wel wat meer kunnen gebruiken.

Groente en kanker

Het is bekend dat het eten van veel groente het risico op ziekten, waaronder kanker, verlaagt. Het gaat dan met name om kanker in het hoofd-hals-gebied, de slokdarm en de maag. Voor darmkanker is het effect nog niet ondubbelzinnig aangetoond. Verder is het niet zo dat groene bladgroenten beter zijn dan andere groentesoorten. In het algemeen geldt dat nog te weinig bekend is om de consumptie van bepaalde groente- of fruitsoorten te stimuleren. Waarschijnlijk speelt een combinatie van allerlei bestanddelen in groente en fruit een rol bij het beschermende effect. Spinazie eten bij de biefstuk is op zichzelf prima, maar variëren met groente blijft het devies.