Gemeente Barneveld


Legionella op één locatie boven normwaarde

Na een reguliere controle van doucheruimtes in een aantal gemeentelijke gebouwen, bleek dat één locatie boven de gestelde normwaarden voor de concentratie van de Legionellabacterie uitkomt. Het betreft de douche- en kleedruimten van de Mixed Hockeyclub Barneveld (MHCB) aan de Wethouder Rebellaan te Barneveld. Uit voorzorg worden alle ruimtes afgesloten en gereinigd. Vertegenwoordigers van de gebruikersgroepen zijn door de gemeente op de hoogte gesteld. Na controle kunnen de mensen de doucheruimten op zijn vroegst op 24 maart weer in gebruik nemen. Tot die tijd kan de hockeyclub gebruik maken van de faciliteiten van de Oosterboshal.

Legionellaconcentratie boven de normwaarde

De gemeente Barneveld heeft voor het preventief tegengaan van een te hoge Legionella concentratie in waterinstallaties van doucheruimtes bij gemeentelijke gebouwen een logboek legionella preventie opgesteld. Dit betekent dat onder meer dat leidingen regelmatig worden geïnspecteerd en worden doorgespoeld. Daarnaast vindt ook regelmatig een meting plaats waarin de concentratie aan Legionella wordt gemeten. Het Ministerie van VROM hanteert daarvoor normwaarden. Als de meetwaarden daarboven uitkomen, is het standaard dat uit voorzorg de waterleidinginstallatie wordt gereinigd. In onze gemeente is deze week op één locatie een te hoge waarde geconstateerd, namelijk bij de Mixed Hockeyclub Barneveld (MHCB) aan de Wethouder Rebellaan te Barneveld.

Maatregelen

De betreffende locatie wordt vandaag in overleg met de beheerders en club afgesloten.

De komende dagen worden alle leidingen gereinigd door een daarvoor gespecialiseerd bedrijf. Daarna nemen zij een monster waarvan de uitslag ruimt 10 dagen duurt. Dit betekent dat de betreffende doucheruimtes op zijn vroegst weer vanaf 24 maart in gebruik kunnen worden genomen. De hockeyclub kan tot die tijd gebruik maken van de kleed- en douche ruimten in de Oosterboshal.

Effect op de gezondheid?

Hoewel het om een preventieve maatregel gaat, is het niet ondenkbaar dat mensen zich zorgen maken over de gevolgen voor de gezondheid. Het is goed om te weten dat de bacterie alleen na inademing eventueel tot besmetting leidt. Het gebruik van toilet en wassen van handen erna levert geen gevaar. Ook het drinken van met legionella besmet water levert geen risico op. Eventuele ziekteverschijnselen worden niet van mens tot mens overgedragen. De bacterie kan tot 18 dagen nadat iemand van de doucheruimte gebruik heeft gemaakt, eventueel ziekteverschijnselen veroorzaken. De kans erop is echter klein. De ziekteverschijnselen lijken op een longontsteking. Mensen die klachten hebben, kunnen contact opnemen met hun huisarts.

Informatie

De gemeente heeft een vertegenwoordiger van de gebruikersgroep persoonlijk op de hoogte gesteld. Daarnaast informeert zij alle gebruikers via de media en website. Mensen met klachten kunnen bij hun huisarts terecht. Mensen die algemene informatie willen hebben over de gezondheidseffecten van Legionella, kunnen contact op nemen met Hulpverlening Gelderland Midden, afdeling infectieziekten, tel. (026) 377 33 44.

Barneveld, 2 maart 2006

Communicatie Mutatiedatum 02/03/2006

Naar de vorige pagina