FNV

Regel arbeidsvoorwaarden bij aanbesteding OV Dordrecht, Alblasserwaard en Vijfheerenland

FNV Bondgenoten wil dat in het programma van eisen voor de aanbesteding van het zogenaamde DAV-gebied (Dordrecht, Alblasserwaard en Vijfheerenland) inclusief de Merwede-Linge-lijn (MLL), een sociale paragraaf wordt opgenomen. Zo kunnen de arbeidsvoorwaarden en werkzekerheid van de werknemers van de bedrijven die bij de aanbesteding betrokken zijn, worden geregeld.

Morgen bespreekt Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland de nota van uitgangspunten van de aanbesteding. FNV Bondgenoten heeft zijn wensen vorige week al per brief bekend gemaakt aan verantwoordelijk gedeputeerde Jeltje van Nieuwenhoven.

De sociale paragraaf is nodig omdat de provincie in de aanbesteding trein-, water- en busvervoer wil combineren. Doordat er verschillende CAOs, pensioenregelingen en andere arbeidsvoorwaardelijke regelingen van toepassing zijn, ligt concurrentie op arbeidsvoorwaarden op de loer. Wetgeving biedt onvoldoende uitsluitsel.

FNV Bondgenoten is van mening dat de provincie Zuid-Holland de verantwoordelijkheid toekomt om te zorgen voor oplossingen om arbeidsonrust te voorkomen, is in de brief te lezen. De bond refereert daarbij aan een aanbestedingstraject in Brabant, dat voor veel onrust onder werknemers van OV-bedrijven zorgde. Verschillende malen leidde dat ook tot acties.

De aanbesteding van het DAV-gebied heeft gevolgen voor de werknemers van Arriva, HTM, Connexxion en NS Reizigers. In totaal gaat het om naar schatting duizend mensen.
---