Partij van de Arbeid


Den Haag, 2 maart 2006


PvdA wil harde aanpak criminaliteit


De PvdA wil een harde aanpak van criminaliteit en een net zo harde aanpak om criminaliteit te voorkomen. Met een tiental actiepunten pleit de PvdA daarom voor veilige buurten.


Overlast en criminaliteit moeten hard worden aangepakt. De PvdA is van mening dat bewoners die anderen stelselmatig grote overlast bezorgen desnoods gedwongen moeten worden tot verhuizen, bijvoorbeeld naar wooncontainers aan de rand van de stad. Ook moeten veelplegers van straat worden gehaald en op te treden tegen probleemjongeren. Dat betekent in de eerste plaats dat de politie in de buurt moet zijn, zodat mensen zich veilig voelen. Daarnaast moet de overlast van coffeeshops worden aangepakt. De PvdA pleit daarom voor het instellen en handhaven van een blowverbod en het verbieden van de vestiging van coffeeshops in de buurt van scholen.


Voorkomen is beter dan genezen. Er moet dus niet alleen repressief worden opgetreden, maar ook preventief. In sommige buurten kan cameratoezicht en preventief fouilleren helpen. Daarnaast zijn ouders verantwoordelijk voor hun kinderen. Als zij tekort schieten moeten ze daar veel sneller en beter op worden aangesproken. Daarom pleit de PvdA voor meer opvoedingsondersteuning en gezinscoaching.


De PvdA-plannen worden volledig weergegeven in het bijgevoegde pamflet 'Veilige Buurten'.