Unicef



Filmster Lucy Liu namens Unicef in Pakistan 02 maart 2006, New York - De Amerikaanse filmster Lucy Liu, bekend van onder meer 'Charlie's Angels', heeft in haar rol als Internationaal Unicef Ambassadeur het noorden van Pakistan bezocht. Haar bezoek was niet vrijblijvend; ze wilde op deze manier aandacht vragen voor de slachtoffers van de aardbeving van 8 oktober 2005, nu bijna vijf maanden geleden.

Lucy Liu bezocht Balakot, een van de zwaarst getroffen steden in het aardbevingsgebied.
Lucy Liu bezocht Balakot, een van de zwaarst getroffen steden in het aardbevingsgebied.

Door de aardbeving kwamen circa 73.000 mensen om het leven en 3,3 miljoen mensen raakten dakloos. Liu reisde eerst naar Balakot, een van de zwaarst getroffen steden in de regio. Hier heeft de aardbeving zo'n 200.000 huizen beschadigd. De plaatselijke school is ingestort, waardoor meer dan 200 kinderen omkwamen.

Terug naar school
"In Balakot zag ik wat Unicef allemaal doet om het leed van de kinderen te verlichten," zegt ze. Vlak na de aardbeving zorgde Unicef ervoor dat de overlevenden voedsel, water, onderdak en gezondheidszorg kregen.

In Balakot bepaalt de verwoesting nog steeds het straatbeeld. In Balakot bepaalt de verwoesting nog steeds het straatbeeld.

Nu wordt er hard gewerkt aan een 'terug naar school'-campagne. Ongeveer 500.000 kinderen krijgen van Unicef leermaterialen, zodat ze weer onderwijs kunnen volgen. Als ze eenmaal weer op school zitten, zal het ook beter gaan met het verwerken van opgelopen trauma's. Onderwijs geeft kinderen structuur in het leven en het gevoel dat alles weer enigszins normaal is.

Liu: "Kinderen die vóór de aardbeving niet naar school gingen, doen dat nu wel. Ik hoop dat hierdoor het land er in zijn geheel ook op vooruit gaat." Op 1 maart was Lucy Liu te gast in de show van Oprah Winfrey. Daar riep ze de kijkers om het werk van Unicef te steunen.