Ingezonden persbericht


Utrecht, 1 maart 2006

Test handsfree headsets voor op de fiets: Nokia en Plantronics de beste

De Fietsersbond testte vijf headsetjes voor mobiel bellen op de fiets. Belangrijkste gebruikseis: niet gevoelig zijn voor wind. Opvallendste verschil: de oordopjes. Als beste kwamen Nokia en Plantronics uit de bus.

Niet fietsen tijdens het bellen
Kamerlid Arie Slob (ChristenUnie) stelde tijdens het begrotingsdebat van Verkeer en Waterstaat mobiel bellen op de fiets ter discussie. Hij was geschrokken van het aantal verkeersongelukken met jongeren en wilde weten of er een relatie was met mobiel telefoneren. Minister Peijs moest het antwoord schuldig blijven en besloot het te laten onderzoeken. Afhankelijk van de uitkomsten overweegt ze een verbod voor handsheld bellen op de fiets. De Fietsersbond wacht de uitkomst niet af en testte vast vijf headsetjes voor handsfree bellen op de fiets: Siemens, Samsung, Nokia, Plantronics en Logitech.

Ongevoelig voor wind
De belangrijkste eis is de kwaliteit van de ontvangst en de verstaanbaarheid van de mobiele telefoon. Die bleek in hoge mate afhankelijk van de kwaliteit van het microfoontje. Microfoontjes die ontworpen zijn om gevoeligheid voor wind weg te nemen, zijn voor fietsers uitermate geschikt. Hoog scoren Plantronics en Nokia. Volgens de proefpersonen doen deze twee merken niet voor elkaar onder. Wat draagcomfort betreft valt op dat er een enorme diversiteit aan oordopjes is. Het beste bevielen ­ alweer - Nokia en Plantronics. Plantronics is daarbij het comfortabelst. Nokia ziet er daarentegen kek uit en is hygiënischer.
Verder lette de Fietsersbond op het snoertje (over het algemeen degelijk) en het gemak waarmee je het gesprek kunt aannemen of afbreken. Daarin verschilden de setjes nauwelijks.
Bij de headset van Samsung hangt de telefoon om je nek. 'Dat staat erg hip', volgens de gebruiker. Maar helaas was het (gratis) setje van erg slechte kwaliteit.

De volledige testresultaten staan in het maart/aprilnummer van de Vogelvrije Fietser, het ledenblad van de Fietsersbond. De resultaten staan ook op www.fietsersbond.nl


Ingezonden persbericht