Gemeente Leeuwarden

Ondernemers willen spoedige start aanleg Haak

Bron: Kamer van Koophandel (02-03-2006) Ondernemers, verenigd in het Verenigd Bedrijfsleven Leeuwarden (VBL) en de Ondernemersfederatie Westergozone, ondersteund door de VNO NCW Friesland en de Kamer van Koophandel Friesland, willen een zo spoedig mogelijke start van de aanleg van de Haak om Leeuwarden. De variant met een aquaduct onder het Van Harinxmakanaal verdient de voorkeur. Dit schrijft de Kamer van Koophandel, namens deze ondernemersorganisaties, in een brief aan Rijkswaterstaat.

De slechte bereikbaarheid van Leeuwarden leidt nu al dagelijks tot files. Dat is niet alleen nadelig voor de ondernemers uit Leeuwarden, maar voor alle ondernemers uit de Westergozone. De aanleg van de Haak om Leeuwarden moet hier verandering in brengen.De ondernemers hebben uitgerekend dat, als er niet snel actie wordt ondernomen, de economische schade op kan lopen tot 85 miljoen euro per jaar als gevolg van reistijdverlies. Daarom is haast geboden en pleiten de ondernemers voor een snelle vervolgprocedure, zodat zo snel mogelijk met de aanleg kan worden gestart.

De ondernemersverenigingen hebben, als reactie op de door Rijkswaterstaat opgestelde tracéstudie, hun voorkeur uitgesproken voor het meest milieuvriendelijke alternatief. Dit is de enige variant met een aquaduct onder het Van Harinxmakanaal. De variant met een brug wordt niet als optimale oplossing gezien.

Meer informatie over dit persbericht is verkrijgbaar bij Klaas van den Berg, senior beleidsadviseur van de Kamer van Koophandel Friesland, telefoon (058) 2954204.