Gemeente Groningen

gevaarlijke stoffen

woensdag 1 maart:
Nieuwe fietsverbinding over het Reitdiep

Burgemeester en wethouders willen een nieuwe fietsbrug over het Reitdiep als verbinding van de noordwestelijke wijken en de binnenstad. De fietsbrug moet komen aan de noordkant van de spoorbrug tussen het fietspad langs het Reitdiep en de locatie waar vroeger ACM was gevestigd. De fietsbrug wordt ontworpen door de Japanse architect Yushi Uehara. Ook voetgangers kunnen er gebruik van maken.

Het college heeft het plan vrijgegeven voor inspraak en verwacht voor de zomer het definitieve ontwerp te kunnen presenteren. Als de raad in september over het plan kan besluiten, zal de fietsbrug waarschijnlijk medio 2007 in gebruik worden genomen.

De `ACM-fietsbrug' geeft de wijken Vinkhuizen, De Held en Gravenburg een snellere verbinding met de binnenstad. In de huidige situatie maken veel fietsers vanuit deze wijken gebruik van de fietstunnel onder de westelijke ringweg en de Friesestraatweg, maar voor de binnenstad is dat `om'.

De ACM-fietsbrug vermindert de barrièrewerking van het Reitdiep voor fietsers. Het netwerk van fietsverbindingen wordt zo fijnmaziger. Ook voor de hoofdfietsstructuur van de stad is de brug van belang. De fietsbrug is namelijk onderdeel van de toekomstige hoofdfietsroute langs de spoorlijn Groningen-Sauwerd. Deze route gaat verderop ook over de fietsbrug bij de nieuwe spoorbrug over het Van Starkenborghkanaal, de Walfridusbrug.

Aan de oostzijde van het Reitdiep sluit de brug aan op het enige jaren geleden aangelegde fietspad langs het Reitdiep `En Route' en de fietstunnel onder de spoorweg Groningen-Sauwerd. Dit fietspad vormde al de snelle verbinding tussen de binnenstad, Paddepoel en Zernike. Zowel werk- en schoolverkeer als recreatief verkeer gebruikt deze verbinding. Ook voor de lange afstand-fietser is dat fietspad interessant voor de richting Aduard, Zuidhorn, Garnwerd, Oldehove en het Westerkwartier.
Foto van de verkiezingsposters

Naar boven
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09.00 - 16.00 uur
en donderdagavond
van 18.00 - 20.00 uur
Meer openingstijden
Bezoekadres
Gemeente Groningen
Kreupelstraat 1
9712 HW Groningen
telefoon: (050) 367 70 00
Meer bezoekadressen