Gemeente Groningen

gevaarlijke stoffen

woensdag 1 maart:
College wil steeds zorgvuldig afwegen bij risico's van gevaarlijke stoffen

Burgemeester en wethouders van Groningen kiezen een eigen lijn hoe ze in de stad om willen gaan met externe veiligheid. Dat is de vakterm voor de risico's voor de omgeving veroorzaakt door de productie, de opslag, het transport en het gebruik van gevaarlijke stoffen, zoals vuurwerk, LPG en munitie. B&W heeft nu -in afwachting van VROM-richtlijnen- al vast een eigen lijn vastgesteld om iedere keer een consequente afweging en verantwoording te maken waar in Groningen opslag en transport van gevaarlijke stoffen mag zijn met aanvaardbare risico's. Verder wordt de communicatie over risico's met de inwoners van de 25 Groningse gemeenten regionaal opgepakt.

Groningen is een bedrijvige stad in ontwikkeling met een belangrijke kwaliteit: de goede en veilige kwaliteit van de leefomgeving. Het is zaak dat zo te houden, zonder de groei van de stad op slot te zetten. De beschikbare ruimte wordt intensief gebruikt en bij risicovolle activiteiten moet het bestuur afwegen of de risico's voor de omgeving aanvaardbaar zijn of niet.

Provinciebrede voorlichting over risico's
Het doel van zorgvuldig afwegen, is het vergroten van de veiligheid, het verkleinen van de kans op een ramp en het minimaliseren van het aantal slachtoffers mocht er toch iets mis gaan. In het laatste geval is het van groot belang dat hulpverleningsdiensten adequaat kunnen optreden en dat ook de inwoners van de gemeente weten wat ze moeten doen. Weten wat je te doen staat als zich een calamiteit voordoet, kan veel schade voorkomen. Daarom hebben de 25 Groningse burgemeesters in december 2005 besloten de voorlichting en communicatie over risico's intensiever en provinciebreed op te pakken.

Foto van de verkiezingsposters

Naar boven
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09.00 - 16.00 uur
en donderdagavond
van 18.00 - 20.00 uur
Meer openingstijden
Bezoekadres
Gemeente Groningen
Kreupelstraat 1
9712 HW Groningen
telefoon: (050) 367 70 00
Meer bezoekadressen