Gemeente Den Helder

02-03-2006
Concept-kadernota Wmo de inspraak in

Vorige week heeft de raadscommissie Maatschappelijk Welzijn de concept-kadernota Wmo Den Helder, stad met een groot sociaal hart besproken. Deze nota is weer een stap in het proces van de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Tot 10 april ligt de conceptnota ter inzage en kunt u reacties indienen.

Samen voorbereiden
De Wmo gaat in op 1 januari 2007. Tenminste, als ook de Eerste Kamer met het wetsvoorstel instemt. Via deze nieuwe wet wil de rijksoverheid dat de maatschappelijke zorgverlening straks anders en beter geregeld wordt. Maar ook dat deze straks beter is afgestemd op de vraag naar zorg.
In de toekomst is de gemeente de spil voor iedereen die een beroep doet op maatschappelijke ondersteuning. Gemeenten krijgen straks taken die nu vallen onder de Welzijnswet, de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) en delen uit de AWBZ. De invoering van de Wmo gebeurt geleidelijk. Deze belangrijke verandering proberen wij nu al zoveel mogelijk voor te bereiden, samen met de organisaties die zorg en ondersteuning bieden.

Inspraak van start
De concept-kadernota schetst de hoofdlijnen die straks in de gemeente Den Helder zullen gelden voor het opstellen van een meerjarenplan 2007-2010. Bij de voorbereiding hiervan heeft de gemeente geprobeerd al zo goed mogelijk te luisteren naar alle organisaties die in Den Helder met zorg hebben te maken. De officiële inspraakprocedure die nu start en duurt tot 10 april, geeft aan die organisaties nogmaals de mogelijkheid om te reageren. Maar ook u kunt dat natuurlijk doen. De concept-kadernota vindt u onder de rubriek Welzijn en Zorg/ gemeentelijk beleid Wmo . U kunt de nota ook inzien bij de Klantenservice in het stadhuis tijdens openingsuren. Bij de Openbare Kennisgevingen van week 9 kunt u lezen hoe u reacties kunt indienen.

Hoe gaat het verder?
Voordat de Wmo op 1 januari 2007 wordt ingevoerd, vindt er nog veel overleg plaats tussen en met belanghebbenden. In het najaar start de rijksoverheid, ruim voor de invoering, met een landelijke campagne over de Wmo en wat de Wmo voor u wellicht betekent. Uiteraard houden wij u ook via onze stadsnieuwspagina en internetsite op de hoogte.