Provincie Zuid-Holland

Samenwerken aan sociale vraagstukken

Samenwerken aan sociale vraagstukken door gemeenten in Holland Rijnland en provincie via de Regionale Agenda Samenleving (RAS)

De provincie stelt via het Samenwerkingsverband Holland Rijnland aan de gemeenten in de regio ¤ 1,3 miljoen beschikbaar voor de aanpak van sociale vraagstukken op de terreinen van Jeugd, Participatie, Zorg en Welzijn. Ook op het terrein van Cultuur worden de handen ineen geslagen. De provincie, de gemeenten en het Samenwerkingsorgaan Holland Rijnland sluiten op 2 maart een overeenkomst af over de Regionale Agenda Samenleving Holland Rijnland (RAS) 2006 t/m 2008.

In de RAS zijn afspraken gemaakt over de doelen en prestaties, die de partijen gezamenlijk in de periode tot en met 2008 willen realiseren. Bijvoorbeeld betere voorzieningen op het gebied van opvoedings- en gezinsondersteuning voor gezinnen met jeugd tot 18 jaar. Op het terrein van Participatie gaat het om meer vrijwilligers, die een steentje bijdragen aan de aanpak van sociale problemen en om passende ondersteuning bij inburgering. Zorg en Welzijn staat in het teken van grote veranderingen in de taken van gemeenten door de invoering van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning in 2007. In de voorbereiding hiervan leren de gemeenten van elkaar en werken samen, waar dat voor de inwoners voordelen biedt. Bijvoorbeeld door de gezamenlijke inkoop van huishoudelijke hulp als een van de voorzieningen, waar gemeenten straks verantwoordelijk voor zijn. Bij Cultuur is het doel om meer mensen te betrekken bij kunst en cultuuruitingen, vooral jongeren, ouderen en ook multicultureel! .

Waarom regionale samenwerking als burgers, gemeenten, instellingen en provincie zelf mede verantwoordelijk zijn voor het creëren van een goede leefomgeving? De realiteit van de sociale problemen en de aanpak daarvan stopt niet bij de gemeentegrenzen. Denk aan jongeren, die buiten de eigen gemeente onderwijs volgen of inwoners, die te maken hebben met regionaal werkende instellingen zoals zorginstellingen. Daar waar meerwaarde voor de inwoners te behalen is door regionale uitwisseling, afstemming of samenwerking door de gemeenten in het samenwerkingsverband Holland Rijnland, zijn afspraken gemaakt binnen de RAS. Het uiteindelijke doel is de sociale en culturele infrastructuur te versterken, zodat meer mensen in de regio Holland Rijnland "mee kunnen doen" aan onze samenleving.

Op 2 maart om 17.30 uur zetten 12 betrokken wethouders van de gemeenten, de Portefeuillehouder Sociale Agenda van het dagelijks Bestuur van hetSamenwerkingsorgaan Holland Rijnland, dhr. H. Groen en gedeputeerde van de provincie Zuid Holland Mw. L. Huizer hun handtekening onder de RAS Holland Rijnland 2006 t/m 2008.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22