Gemeente Dordrecht


---

Uitreiking Dordts Keurmerk Kinderopvang

Waarborging kwaliteit kinderopvang

Wendy Batist

Vandaag reikt Wethouder J.W. Spigt het eerste Dordts Keurmerk Kinderopvang uit aan kinderdagverblijf "De Kleine Burgt" voor de locatie aan de Strijsingel. Kwaliteit van de kinderopvang is altijd van groot belang geweest voor de gemeente Dordrecht. Het college van Burgemeester en Wethouders is volgens de Wet Kinderopvang verantwoordelijk voor het toezicht op de naleving van de kwaliteitseisen voor de kinderopvang. Om inzichtelijk te maken dat een locatie voor kinderopvang verantwoorde kinderopvang biedt, heeft de gemeente Dordrecht een keurmerk voor kinderopvang ontwikkeld. In 2005 is de Wet Kinderopvang in werking getreden. In de wet waren aanvankelijk minimale eisen opgenomen over kwaliteit in de kinderopvang. De gemeente Dordrecht besloot daarom een keurmerk te ontwikkelen om de bestaande kwaliteit binnen de kinderopvang hoog te houden. In november 2004 stelde de Minister beleidsregels vast, waardoor de Wet alsnog invulling geeft aan kwaliteit in de kinderopvang. De gemeente wil kinderopvangorganisaties die voldoen aan alle wettelijke eisen en de beleidsregels extra waarderen. Zij mogen het Dordtse Keurmerk Kinderopvang gaan voeren.

De GGD controleert jaarlijks alle locaties voor kinderopvang, buitenschoolse opvang en gastouderopvang in Dordrecht. In hun inspectierapport wordt een oordeel opgenomen, namelijk voldoende, onvoldoende of slecht. Als een locatie op alle 7 domeinen een voldoende scoort, dan wordt het keurmerk uitgereikt.

Het gaat voor de dagopvang en de buitenschoolse opvang om de volgende 7 domeinen:

- Ouders

- Personeel

- Veiligheid en gezondheid

- Accommodatie en inrichting

- Groepsgrootte en leidster-kind ratio

- Pedagogisch beleid

- Praktijk en klachten

Voor gastouderopvang gelden de domeinen accommodatie en inrichting en leidster-kind ratio niet, de overige domeinen wel.

Keurmerk
Het keurmerk geldt voor het lopende jaar en wordt na een positieve inspectie van de GGD uitgereikt. Voor het keurmerk is een beeldmerk ontwikkeld. De locatie ontvangt het keurmerk in de vorm van een certificaat en een raamsticker.

document icoon Beeld_Keurmerk_2006.jpg

Redactie
Wendy Batist
Communicatie

telefoon 078-639 84 81

email w.batist@dordrecht.nl

Informatie
Carolien de Bruin
Welzijn en Zorg
telefoon 078-639 88 94