Gemeente Amsterdam

Kleinschalige bedrijvigheid in de Daalwijkdreefzone

2 maart 2006
---
O+S

O+S heeft onderzocht hoe reëel de plannen van de sector Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling van het Stadsdeel Zuidoost zijn voor de combinatie van wonen en werken in de Daalwijkdreefzone.

Daalwijkdreef (12 Kb) De Daalwijkdreefzone is nu een combinatie van flats met bijbehorende parkeergarages. De parkeergarages bieden plaats aan verschillende activiteiten, van cateraars tot kerken. De Daalwijkdreef wordt in de toekomst opgewaardeerd tot een belangrijke doorgangsroute met ventweg, waardoor laden en lossen en kort parkeren mogelijk is. De flats zullen plaats maken voor nieuwe woningen. Daarnaast is er 28.000 m² aan kleinschalige bedrijfsruimte gepland.

Vraag en aanbod

In de periode tot 2010 is er in heel Amsterdam behoefte aan 18.000 m² kleinschalige bedrijfshuisvesting per jaar. Bedrijven willen zich vooral vestigen in plinten, onderstukken en bedrijfsverzamelgebouwen. Ook is er behoefte aan woon/werkwoningen. Het totale aanbod aan kleinschalige bedrijfshuisvesting is met 38.000 m² per jaar twee keer zo groot als de vraag. Alleen het aanbod van kleinschalige bedrijfshuisvesting in woongebieden blijft achter bij de vraag. Op dit moment is er een tekort van 13.000 m² per jaar. Dit tekort wordt de komende jaren ingelopen als de plannen voor kleinschalige kantoor- en bedrijfsruimte in woongebieden allemaal gerealiseerd worden. Er komt dan in totaal 70.000 m² bij, nog afgezien van de geplande 28.000 m² rondom de Daalwijkdreef.

Gefaseerde ontwikkeling

De conclusie is dat de plannen voor de Daalwijkdreef te kampen hebben met geduchte concurrentie van andere locaties. Of ondernemers kiezen voor de Daalwijkdreef is moeilijk te voorspellen. Het gebied heeft een aantal troeven in handen. De prijs is gunstig, de ligging is goed, ook wat ontsluiting betreft en door de kleinschaligheid van het project zijn er mogelijkheden om wonen en werken te combineren. De belangrijkste nadelen zijn de relatieve onbekendheid van de locatie en het onveilige imago. Het is daarom verstandig om de ontwikkeling van de Daalwijkdreefzone gefaseerd te laten plaatsvinden.