Gemeente Amsterdam

Amsterdam biedt scholen hulp bij radicaliseringsproblemen

1 maart 2006
---
Herbert Raat

Vorig jaar bleek uit de Quickscan Interculturele verhoudingen op Amsterdamse scholen dat sommige jongeren radicaliseren. Scholen hebben aangegeven aan de gemeente dat zij behoefte hebben aan hulp om dit te bestrijden. Alle Amsterdamse scholen in het basis- en voortgezet onderwijs kunnen straks terecht bij het Onderwijsadviespunt Radicalisering (AOR).

Zo kunnen schoolbesturen, schooldirecties, onderwijzers en docenten, ondersteunend personeel en vertrouwenspersonen bij het AOR advies en hulp krijgen bij radicaliserings-problemen. Die bijdrage richt zich op dreigende ontsporingen van jongeren. Het AOR zal scholen informatie verschaffen, adviezen leveren en cursussen en trainingen aanbieden.

Het adviespunt wordt ondergebracht bij het expertisecentrum Veilig in en om School (VIOS). Dat samenwerkingsverband van de Amsterdamse scholen voor voortgezet onderwijs biedt scholen sinds 2000 ondersteuning bij veiligheidsvraagstukken en wordt door de gemeente Amsterdam gesubsidieerd. Het AOR kan zo gebruik maken van de kennis en ervaring van VIOS en wordt daarmee ook meteen aangesloten op het bestaande veiligheidsbeleid van scholen.

Het AOR is een gezamenlijke onderneming van gemeentelijke en niet-gemeentelijke organisaties die allen een eigen inbreng leveren. Net als bij VIOS is het uitdrukkelijk de bedoeling dat het AOR vooral een zaak van, voor en door de scholen zelf is.

Voor het cursus- en trainingsaanbod aan scholen is EUR 500.000,-- beschikbaar gesteld. Voor het totale project is EUR777.000 beschikbaar gesteld.