Ingezonden persbericht


Persbericht

OmniHeart-studie toont gunstig effect van plantaardige eiwitten aan

Soja, noten, zaden en bonen: goed voor een gezond hart

Breda, 2 maart 2006.- De OmniHeart-studie (1), gepubliceerd in het toonaangevend medisch tijdschrift Journal of the American Medical Associaton (JAMA), toont aan dat plantaardige eiwitten goed zijn voor hart- en bloedvaten. Een voeding met soja, noten, zaden en bonen resulteert in een lagere bloeddruk en een lager cholesterolgehalte. En dat verkleint de kans op hart- en vaatziekten.

Circa 160 Amerikaanse vrijwilligers met een licht verhoogde bloeddruk namen deel aan de OmniHeart-studie. Professor Lawrence J. Appel van The Johns Hopkins University en zijn team vergeleken het effect op hart- en bloedvaten van drie verschillende gezonde voedingspatronen. Deze voeding bevatten allen weinig verzadigd vet, weinig cholesterol en weinig zout en waren rijk aan groenten, fruit en vezels. De drie voedingspatronen onderscheidden zich van elkaar door de volgende kenmerken: het eerste bevatte een grotere hoeveelheid koolhydraten, het tweede was rijker aan onverzadigde vetzuren en het derde rijker aan plantaardige eiwitten.

De resultaten van deze Amerikaanse studie bevestigen de positieve effecten van de drie voedingspatronen op de gezondheid: ze verlagen alledrie de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Het meest effectief bleek de voeding rijk aan plantaardige eiwitten. Deze eiwitten zaten vooral in soja, peulvruchten, granen, noten en zaden. De onderzoekers berekenden dat de kans om binnen tien jaar hart- en vaatziekten te krijgen bij deze voeding maar liefst 21% lager was dan bij de gangbare voeding van de deelnemers. Op de tweede plaats stond de voeding rijk aan onverzadigde vetten, die resulteerde in een bijna 20% lagere kans op hart- en vaatziekten. De koolhydraatrijke voeding verlaagde de kans op hart- en vaatziekten met 16%.

Volgens de onderzoekers bevestigt deze studie de resultaten van de recent gepubliceerde Intermap-studie (2). Hieruit bleek dat het consumeren van plantaardig eiwit gepaard gaat met een belangrijke bloeddrukdaling.

"De resultaten van beide studies zijn van groot belang en pleiten voor een gezondere leefstijl, waarin plantaardige voedingsmiddelen een sleutelrol spelen," aldus Kathelijne Bottema, diëtiste van het Science and Nutrition Department van Alpro Soja Nederland BV. "Zo'n gezond leefstijl is al een trend aan het worden, want we zien dat steeds meer mensen heel bewust kiezen voor soja omdat ze weten dat het niet alleen lekker, maar ook gezond is."

Over Alpro
Alpro is Europees marktleider met een gezond assortiment aan sojaproducten, zoals sojadrinks, desserts, plantaardige room, soja-yoghurt (Yofu) en margarines op sojabasis. Alpro is onderdeel van de Vandemoortele groep, één van de grootste Belgische voedingsproducenten. Meer informatie over soja, gezondheid en de producten van Alpro vindt u op www.alprosoja.nl

(Einde persbericht)


* * *

Noot aan de redactie,