Gemeente Weert

2 maart 2006

Weerter initiatief krijgt navolging

Gezamenlijke aanbesteding afvalverwerking limburgse gemeenten

De commissie Economische Zaken van de gemeente Weert heeft onlangs verheugd gereageerd op de mededeling van wethouder R. van Dooren (Weert Lokaal) dat een gezamenlijke aanbesteding van de afvalverwerking in Limburg binnen handbereik is. De aanbesteding zou vanaf 2009 kunnen leiden tot een jaarlijkse besparing op de afvalstoffenheffing tot een bedrag van E 30,00 per huishouden. In de zomer van 2002 heeft de gemeente Weert de Limburgse gemeenten benaderd om te peilen of ze bereid waren hun huishoudelijk afval gezamenlijk aan te besteden ter verwerking. Aanleiding hiervoor was het aflopen van het contract bij afvalverwerker Essent. De gemeente Weert was op basis van een globale marktverkenning tot de conclusie gekomen dat een gezamenlijke aanbesteding zou kunnen leiden tot een aanmerkelijk voordeel bij de verwerkingskosten.

Het initiatief van Weert viel bij de andere gemeenten in goede aarde. Inmiddels is de vereniging ASL (AfvalSamenwerkingLimburg) opgericht. De ASL heeft haar zetel in Weert. In Weert heeft een Limburgse afvalconferentie plaatsgevonden waar de ontwikkelingen op de afvalmarkt aan raadsleden en bestuurders werd toegelicht.

Lagere verwerkingskosten
De ASL bereidt op dit moment de provinciebrede aanbesteding voor die in april moet plaatsvinden. Tevens zal op dat moment het contract met Essent, dat loopt tot en met 2008, formeel worden opgezegd. Daarmee komt dan een einde aan de ongewenste situatie dat Limburg landelijk het beste scoort op het gebied van afvalscheiding, terwijl het de hoogste verwerkingskosten betaalt. In de aanbestedingsdocumenten zijn eveneens bepalingen opgenomen die het mogelijk maken in te zetten op zowel afvalbeperking als milieurendement. Zo is er bijvoorbeeld geen verplichting opgenomen ten aanzien van de aan te leveren hoeveelheid afval (thans 250.000 ton op jaarbasis in Limburg).

Speerpunten Weert
Voor de gemeente Weert betekent dit dat ze de komende jaren in zal zetten op de volgende speerpunten: beperken van de hoeveelheden afval, maximale scheiding voor- en achteraf en de goedkoopste verwerkingstarieven. Het ziet er naar uit dat deze ambitieuze doelstellingen kunnen worden waargemaakt. Een vorig jaar in de gemeente uitgevoerd klantenonderzoek heeft aangetoond dat er draagvlak is voor deze aanpak. De gunning die volgt op de aanbesteding wordt eind van dit jaar verwacht.

2006.035 FS

---- --