Provincie Groningen

Vernieuwde Risicokaart Groningen online 28 februari 2006

Vanaf dinsdag 28 februari is de nieuwe Groningse risicokaart online te raadplegen. Groningen is hiermee na Overijssel, Drenthe, Zeeland en Noord-Holland, de vijfde provincie die een risicokaart aanbiedt volgens het afgesproken landelijke model. De Groningse risicokaart is te vinden via een banner op de homepage en via het internetadres http://risicokaart.provinciegroningen.nl

Op de kaart staan meerdere soorten risico's, zoals ongevallen met brandbare, explosieve en giftige stoffen, grote branden of verstoring van de openbare orde. In totaal worden op de risicokaart dertien soorten rampen weergegeven. Ook zijn kwetsbare objecten (zorgcentra, scholen, etc.), met groepen personen die extra zorg nodig hebben in geval van calamiteiten, in de kaart opgenomen. Sommige gegevens zijn nog niet (volledig) ingevoerd, zoals de NAM-locaties. Het streven is om in het eerste half jaar van 2006 deze gegevens op de kaart te hebben.

Doelgroep
De kaart wordt gemaakt voor inwoners van de provincie Groningen en voor (overheids)organisaties. Inwoners van Groningen worden met de gegevens op de risicokaart geïnformeerd en voorgelicht over de risico's in hun woon-, werk of leefomgeving. Hiermee is de informatie ook beschikbaar voor bedrijven en instellingen.

De risicokaart is ook een belangrijke informatiebron voor professionele (overheids)organisaties. Besturen en overheidsdiensten op gemeentelijk, regionaal en provinciaal niveau kunnen in de risicokaart gemakkelijk risico-informatie vinden. Deze informatie kan gebruikt worden bij het maken van beleid, bij beslissingen die genomen worden en bij de uitvoering van beleid.

Oud versus nieuw
De provincie Groningen beschikt al sinds 2003 over een risicokaart op het internet. De belangrijkste verschillen met deze kaart zijn:
* De nieuwe Risicokaart Groningen voldoet aan de wettelijke voorschriften die het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) voor risicokaarten aan het opstellen is.

* De nieuwe Risicokaart Groningen is gebaseerd op het landelijke model voor provinciale risicokaarten. Dit model is een product van BZK, de provincies (IPO) en de gemeenten (VNG). Naar verwachting zullen alle provincies in 2006 een risicokaart volgens dit model op het internet aanbieden. Op dat moment is er sprake van een landelijk uniforme risicokaart.

* Gemeenten, provincies en het rijk voeren gegevens in over risico's in een landelijke databank. De provincies krijgen gegevens uit deze landelijke databank, die ze in een provinciale databank plaatsen. Met behulp van een kaartviewer worden de actuele risicogegevens getoond op internet.

Effectafstanden
Er landelijk veel discussie over het wel of niet tonen van de effectafstanden op de risicokaart. De provincies zijn van mening dat deze extra informatie het bewustzijn van omwonenden en bedrijven vergroot en dat men ook beter voorbereid is als het daadwerkelijk mis mocht gaan. De minister van BZK bezint zich nog op een regeling om het tonen van de effectafstanden op de provinciale risicokaarten te verbieden.

Professionele versie
Voorlopig wordt de kaart bij de provincie getest, verder aangevuld en geoptimaliseerd. In de loop van dit jaar zal een professionele versie van de risicokaart in gebruik worden genomen. Deze kaart komt beschikbaar voor professionele gebruikers, zoals medewerkers van de provincie, gemeenten, hulpverleningsdiensten, waterschappen, etc. Die instanties gebruiken de kaart bij planvorming, bijvoorbeeld op het gebied van de ruimtelijke ordening of om zich beter voor te bereiden op calamiteiten die kunnen voorkomen.

2 maart 2006