GroenLinks

Hoorzitting geheime CIA-activiteiten in Europa

2 maart 2006

De Amerikaanse geheime dienst, CIA heeft in Europa meerdere personen ontvoerd en vastgehouden zonder enig vorm van proces. Dit verklaarden de mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch en Amnesty International stellig tijdens de eerste hoorzitting van de commissie van het Europees Parlement, die de beschuldigingen over geheime CIA-vluchten en
-gevangenissen in Europa onderzoekt.

De radicale imam Abu Omar werd in februari 2003 gekidnapt in Milaan. De Italiaanse politie, die hem al een tijd in de gaten hield, startte een grootschalig onderzoek naar de ontvoering. De onderzoekers ontdekten al snel dat de CIA daar achter zat. De Milanese openbare aanklager Spataro verklaarde tijdens de hoorzitting dat hij een verzoek bij de minister van Justitie had ingediend om 22 Amerikanen te dagvaarden, die verdacht werden van betrokkenheid bij de ontvoering. Tot op heden weigert de Italiaanse minister van Justitie de Amerikaanse autoriteiten echter om uitlevering te vragen.

"De onwil van de Italiaanse regering om het uitleveringsverzoek door te geven aan de Amerikanen, toont aan dat de regering het lastig vindt om in deze zaak onpartijdig aan opsporing te doen. Kennelijk schuilen hier politieke belangen achter," meent GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg.

Volgens Joanne Mariner, de vertegenwoordiger van Human Rights Watch zijn er sterke aanwijzingen dat er mensen in Polen en Roemenie zijn vasttgehouden, maar dat de harde bewijzen ontbreken. Op de vraag van Kathalijne Buitenweg of Human Rights Watch in de VS onder druk is gezet antwoordde Mariner dat na de eerste onthullingen de regering van president Bush meteen alles in het werk heeft gesteld om Human Rights Watch in diskrediet te brengen.

Ook Dick Marty kwam aan het woord, die namens de Raad van Europa onderzoek verricht. Hij herhaalde dat hij het verbijsterend vindt dat de Europese inlichtingendiensten niet op de hoogte waren. Hij vroeg zich af of de diensten hun werk wel goed doen als een vreemde geheime dienst vrij spel heeft. Marty kritiseerde ook de Europese regeringen, die zich achter 'een muur van passiviteit' verschuilen en weinig medewerking verlenen aan zijn onderzoek.

Bij de volgende zitting van de commissie komen de directeur van de Italiaanse inlichtingendienst, generaal Pollari en de Belgische voorzitter van de Senaat, Anne-Marie Lizin, die ook zitting heeft in de parlementaire toezichtscommissie op de Belgische inlichtingendienst een getuigenis afleggen.

Zie ook


* verslag Raad van Europa

«