GroenLinks

Istanbul kandidaat cultuurhoofdstad Europa

2 maart 2006

Istanbul heeft zich kandidaat gesteld voor de titel van culturele hoofdstad van Europa 2010. Een initiatief dat van harte wordt ondersteund door de voorzitter van de Turkije-delegatie van het Europees Parlement, Joost Lagendijk. Een delegatie van Turkse hoogwaardigheidsbekleders kwam eind vorige week in Brussel een warm pleidooi houden voor de kandidatuur van Istanbul.

"De grootste stad van Turkije is dankzij haar schoonheid, verscheidenheid en culturele rijkdom bij uitstek geschikt om culturele hoofdstad van Europa te worden," aldus GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk. "Istanbul is een stad vol historie waar je sporen terugvindt van de westerse en oosterse cultuur. Een stad die een brugfunctie vervult tussen Europa en Azië is deze eretitel zeker waardig."

Istanbul heeft zware concurrentie van onder meer de hoofdstad van Oekraïne, Kiev, de Hongaarse stad Pecs en twee Duitse steden, Essen en Gorlitz. Aan het eind van de maand maart zal de winnaar bekend worden gemaakt. Een jury van zeven onafhankelijke deskundigen brengt advies uit aan de Europese Commissie, die vervolgens een aanbeveling doet aan de Europese Raad van Ministers.

Zie ook


* website organisatiecomité Istanbul 2010 - Culturele Hoofdstad van Europa

«