Gemeente Barneveld


Subsidie voor Kulturhus Kootwijkerbroek

De Provincie Gelderland heeft op 28 februari 2006 een grote subsidie toegekend voor de ontwikkeling van het Kulturhus Kootwijkerbroek. Het gaat om ruim 1,2 miljoen Europese subsidie en 300.000 provinciale subsidie. Verantwoordelijk wethouder Fledderus is zeer verheugd met de subsidietoekenning: "We kunnen nu met volle kracht verder werken aan de realisatie van dit voor Kootwijkerbroek zo belangrijke plan!" Het Kulturhus is een initiatief van Plaatselijk Belang Kootwijkerbroek, Vereniging Dorpshuis Kootwijkerbroek, Woningstichting Barneveld, dokter Kroon (plaatselijke huisarts) en Gemeente Barneveld.

Invulling in Kootwijkerbroek

Het fenomeen Kulturhus is afkomstig uit Scandinavië en betreft een centrale gemeenschapsvoorziening waarin allerlei functies voor de bevolking onder één dak zijn samengebracht. Voor Kootwijkerbroek krijgt het de volgende invulling: een centrum voor ouderen- en jongerenwerk, dienstverlening, muziekschool en bibliotheek, 40 zorgwoningen voor senioren en een medisch centrum. Deze voorzieningen komen niet allemaal onder één dak maar worden in een paar gebouwen ondergebracht aan de Essenerweg. Dat pas het best bij de aard en het schaalniveau van Kootwijkerbroek. Het huidige dorpshuis aan de Jan van der Heijdenstraat gaat op die plek weg. De functies van het dorpshuis worden ingepast in het Kulturhus.

Subsidietoekenning

Om een Kulturhus te kunnen realiseren, heeft de gemeente een subsidieaanvraag gedaan bij de provincie. Bij de beoordeling van de subsidieverlening heeft de provincie er rekening mee gehouden, dat Kootwijkerbroek enkele jaren geleden ernstig is getroffen door de MKZ. Deze maatschappelijke voorziening is erg belangrijk voor de Kootwijkerbroekers, aldus Gedeputeerde Staten. Ook de gemeente hecht veel waarde aan de komst van het Kulturhus voor Kootwijkerbroek. Wethouder Fledderus, verantwoordelijk portefeuillehouder, is dan ook zeer verheugd met deze subsidietoekenning, omdat het een belangrijke bijdrage levert aan de totstandkoming van deze belangrijke voorziening.

Planning

Met de financiële steun van de provincie kunnen de plannen nu worden gerealiseerd. Het project wordt in 2006 en 2007 in twee fases uitgevoerd, startend met de bouw van het woon-zorg centrum annex medisch centrum. Het verzoek voor de bouwvergunning van dit onderdeel is bij de gemeente Barneveld in behandeling.

Barneveld, 2 maart 2006.

Mutatiedatum 02/03/2006

Naar de vorige pagina