Stichting Natuur en Milieu

Utrecht, 02 maart 2006

Reactie Natuur en Milieu op rapport MNP over fijn stof Gezondheidsproblemen door fijn stof nog steeds even groot

De nieuwe inzichten van het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) over fijn stof zijn volgens Stichting Natuur en Milieu een éxtra argument om snel maatregelen te nemen tegen luchtvervuiling. De gezondheidsproblemen zijn in Nederland nog steeds even groot, stelt Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu. De verschillen tussen stad en platteland zijn volgens het MNP groter dan tot op heden verondersteld.

Dat bevestigt voor Natuur en Milieu dat steden de fijnstofproblemen heel goed zelf kunnen aanpakken. De Rijk: Verschuilen achter vervuiling die uit het buitenland komt, kan niet meer. Het kabinet moet met grote spoed maatregelen nemen in plaats van normen te omzeilen met de nieuwe wet luchtkwaliteit. Daarin wordt de luchtvervuiling op de ene plaats verrekend met luchtvervuiling elders, de zogeheten saldering. Met de nieuwe inzichten worden maatregelen als het uit binnensteden weren van zwaar vervuilend vrachtverkeer en 80 kilometer op alle stadssnelwegen nog effectiever.

Het MNP stelde vandaag in een jaarlijks overzicht dat de fijnstofconcentraties mogelijk 10 à 15 procent lager zijn dan tot nu toe verondersteld. Tegelijkertijd stelt het Planbureau dat door deze nieuwe inzichten de gezondheidseffecten nauwelijks veranderen. Het MNP stelde eerder dit jaar dat door fijn stof in Nederland jaarlijks mogelijk 18.000 mensen tien jaar eerder overlijden. Volgens de nieuwe inzichten zijn de gezondheidsproblemen in de steden nog net zo ernstig als tot nu aangenomen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting Natuur en Milieu, Michel Jehae, 06-1448742 / 06-29040861