Gemeente Zaanstad

Zaanstad aan de slag met luchtkwaliteit B&W neemt diverse besluiten rondom luchtkwaliteit
02-03-2006

De gemeente Zaanstad heeft, zoals vrijwel alle Nederlandse gemeenten, te kampen met overschrijding van de Europese normen voor luchtkwaliteit, vooral als het gaat om de normen voor fijnstof. Het College van B&W heeft in dit verband verschillende besluiten genomen. Zo is het concept- luchtkwaliteitplan (actieprogramma) vrijgegeven voor de inspraak. In dit plan staat wat Zaanstad wil doen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Daarnaast heeft de Zaanstad de provincie verzocht om te praten over verdere samenwerking ten aanzien van de luchtkwaliteit.

Concept-luchtkwaliteitplan
De gemeente wil er alles aan doen wat in haar vermogen ligt om de luchtkwaliteit te verbeteren. Daarom heeft het College een concept-luchtkwaliteitplan opgesteld. Immers, het ingezette nationale actieprogramma is alleen effectief als alle betrokken partijen, dus ook de lokale en regionale overheden, hun bijdrage leveren.

In dit concept-luchtkwaliteitplan zijn maatregelen te vinden die de gemeente zelf of in samenwerking met andere overheden en partners in de regio kan nemen. Het College zal zich in ieder geval inspannen om maatregelen uit te voeren die kosteloos zijn, zoals het verder aanscherpen van Wet Milieubeheervergunningen. Ook een onderzoek naar de mogelijkheden om het gemeentelijke wagenpark minder luchtverontreiniging te laten veroorzaken zal in 2006 worden gestart. Daarnaast zijn een aantal maatregelen ingebracht als nieuw beleid voor de begroting van 2007.

Vanaf 2 maart 2006 gaat het concept-luchtkwaliteitplan de inspraak in. Het ligt dan ter inzage bij het gemeentehuis (Bannehof 1 te Zaandijk), Railpointoffice (Ebbenhout 31 Zaandam) en de hulpsecretarie aan de Badhuislaan 112 te Krommenie. Ook wordt een informatieavond georganiseerd op maandag 13 maart 2006. Met name (milieu) organisaties worden opgeroepen om constructief mee te denken over mogelijke maatregelen. Het concept-luchtkwaliteitplan kan worden gedownload via www.zaanstad.nl. De inspraak loop tot 13 april 2006. Tot die datum kunnen zienswijzen worden ingediend.

De gemeente Zaanstad heeft al eerder besloten zelf de luchtkwaliteit te gaan meten. Vanaf maart/april 2007 zijn er voldoende gegevens verzameld om een uitspraak te kunnen doen over de feitelijke achtergrondconcentratie van fijnstof in Zaanstad. Tot die tijd wordt bij de beoordeling van ruimtelijke plannen gewerkt met de gemiddelde achtergrondconcentratie in de regio. Overigens wordt verwacht dat de resultaten van het eigen meetstation zullen overeenkomen met die van de meetstations in de regio.

Samenwerking met de provincie
Het Besluit Luchtkwaliteit 2005 van heeft negatieve consequenties voor de economische structuurversterking en de woningbouwtaakstelling van de gemeente Zaanstad. Gedeputeerde Hooijmaaijers heeft tijdens een werkbezoek aangegeven dat hij zich wil inspannen om deze consequenties zo veel mogelijk te beperken. In een brief wordt aan de heer Hooijmaaijers gevraagd hierover nader in overleg te treden.

Samenwerking in de regio
Het Regionaal Orgaan Amsterdam, het samenwerkingsverband tussen Amsterdam en 15 overige gemeenten rondom Amsterdam, is gestart met het opstellen van een Regionaal Actieprogramma Luchtkwaliteit. Het gaat dan om allerlei acties die beter regionaal kunnen worden opgepakt, zoals de concessie voor het openbaar vervoer (schonere bussen), beleid over betaald parkeren, snelheidsreductie op regionale wegen en dergelijke. Zaanstad werkt ook mee aan dit regionale programma.

Bijgewerkt op 02-03-2006