Veilig Amsterdam


Stadsdeel Amsterdam-Noord - Amsterdam-Noord krijgt Meldpunt Zorg en Overlast

27/02/2006 - Donderdag 23 februari ondertekenden stadsdeelvoorzitter Rob Post en vertegenwoordigers van verschillende instellingen het convenant Meldpunt Zorg en Overlast. Het bestaande Meldpunt Extreme Overlast gaat op dat moment officieel over in het Meldpunt Zorg en Overlast. Hier kunnen bewoners naast overlast voortaan ook zorg om mensen uit hun omgeving melden.

Het uitbreiden van het Meldpunt Extreme Overlast met het aandachtsgebied zorg vloeit voort uit het Bestuursakkoord 2002/2006 dat de gemeenteraad en de portefeuillehouders van alle stadsdelen in 2002 hebben gesloten. Voor de omvorming van het Meldpunt in Amsterdam-Noord is overleg gevoerd met de huidige participerende instellingen en instellingen die in het kader van zorg aan het meldpunt gaan deelnemen. In het convenant dat het stadsdeel en de instellingen ondertekenen spreken ze gezamenlijk de intentie uit om medewerking te verlenen aan de aanpak van overlast en zorg in Amsterdam-Noord.

Steunpunt
Bewonerskunnen het meldpunt blijven inschakelen als zij bij herhaling overlast ondervinden van hun buren. Daarnaast kunnen bewoners en hulpverleners hier nu ook hun zorg uiten over mensen uit kwetsbare groepen. Hierbij valt onder andere te denken aan mensen die in een isolement verkeren of dreigen te raken en/of mensen die zorg behoeven.

Rob Post, stadsdeelvoorzitter: "Hulp vragen is helaas niet voor iedereen gewoon. Sommige mensen kunnen of willen de weg naar zorg niet vinden. Het Meldpunt kijkt hoe iemand het beste kan worden geholpen en hoe eventuele overlast in de toekomst kan worden voorkomen."

Werkwijze Meldpunt
Wanneer een melding binnenkomt wordt onderzoek naar de melding ingesteld. Alle meldingen worden vertrouwelijk behandeld. Als een melding in behandeling is genomen kan een huisbezoek of buurtonderzoek volgen. De deelnemers van het samenwerkingsverband zullen met elkaar zoeken naar een passende oplossing voor het probleem. Het Meldpunt bewaakt de afhandeling en houdt contact met de melder. In overleg met de melder sluit men de zaak. Anonieme meldingen neemt het meldpunt niet in behandeling.

Deelnemende instellingen
De instellingen die naast het stadsdeel het convenant ondertekenen zijn Mentrum, Politie Amsterdam en Amstelland, GGD Vangnet en Advies, Jellinek JOT, GGD Vangnet Jeugd, Doras, Woonmaatschappij Zomers Buiten, St. Eigen Haard Olympus Wonen, Ymere Wonen, Woonstichting de Key, De Alliantie Amsterdam, Algemene Woningbouwvereniging, Woningstichting Rochdale en Woningbouwvereniging het Oosten.

Stadsdeelhuis Noord