Politie Drenthe

Politie stelt snelheid zonnecelauto vast

Assen, 02-03-2006 o Gewapend met de lasergun heeft surveillant Marko Veenstra van verkeershandhaving Boetegeld = Sneu Geld woensdagmiddag de maximaal te bereiken snelheid van de zonnecelauto Solar Bob vastgesteld op 12 kilometer per uur.

De auto is aan het publiek gepresenteerd tijdens de Open dag van het Hondsrug College in Emmen. Op een stukje fietspad tussen dependances van de school mochten de bouwers bewijzen dat de solarbob het echt "deed".

De auto is het resultaat van samenwerking tussen leerlingen van het HAVO/VWO en de vierde klas leerlingen van de afdelingen bouw- elektro- en metaaltechniek van het Hondsrugcollege in Emmen.

De weg op
Interessant is het antwoord op de vraag of je met een zonnecelauto de weg op kunt. Waar moet zon voertuig eigenlijk aan voldoen ?

Kortgezegd komt het er op neer dat een zonnecelauto valt onder de regels die ingevolge het Voertuigreglement zijn gesteld voor brommobielen. Daarin staat o.a. dat de elektromotor een nominaal continu vermogen van niet meer dan 4 kW mag hebben; Dat het voertuig niet meer dan 350 kg mag wegen en; Dat de maximum snelheid niet hoger ligt dan 45 kilometer per uur. Verder zijn uiteraard alle permanente eisen van het Voertuigreglement van toepassing.

Controles verkeershandhaving "Boetegeld = Sneu Geld"

Voor de komende week staan bij verkeershandhaving "Boetegeld = Sneu Geld" onder meer de volgende controles gepland:

Vrijdag 3 maart
staat de radarauto op de Randweg in Meppel en op de N855 tussen Dieverbrug en Frederiksoord.
Zaterdag 4 maart is er en radar snelheidscontrole op de Alteveerstraat, de Hoogeveenseweg en de Pesserstraat in Hoogeveen. Zondag 5 maart wordt er in Assen gecontroleerd op het rijden door rood en het gebruik van de autogordel en de nieuwe regels met betrekking tot de kinderzitjes.
Maandag 6 maart wordt er in Meppel gecontroleerd op het gebruik van de autogordel en de nieuwe regels voor het gebruik van kinderzitjes. Dinsdag 7 maart is er een snelheidscontrole op de Telefoonstraat en de Stationsweg in Zuidlaren.
Woensdag 8 maart is er een radar snelheidscontrole op de N386 tussen Peize en Zuidlaren.
Donderdag 9 maart wordt er op snelheid gecontroleerd op de N34 tussen Holsloot en Gieten en op de N34 tussen Gieten en De Punt.

Boetegeld = Sneu Geld Voorkom dat u moet betalen

Alles over de nieuwe regels voor het gebruik van de autogordel en het vervoeren van kinderen in de auto: www.kinderzitjes.nl