GroenLinks tegen luchtvaart

Platform nederlandse luchtvaar

GroenLinks voert vandaag actie tegen de regionale vliegvelden Twente en Rotterdam. Inzet: sluiting van beide velden. De argumentatie hiervoor bevat weinig realiteitszin, maar vooral veel emotie. De aansluiting van de Nederlandse regio's op Europa, door middel van de regionale luchthavens, is voor GroenLinks blijkbaar niet van belang. Sluiting van de genoemde luchthavens plaatst Nederland in het nieuwe Europa aan de zijlijn en heeft tot gevolg dat Nederlandse passagiers gebruik gaan maken van luchthavens net over de grens.

Regionale luchthavens zijn de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden en dit belang zal in de toekomst alleen maar groeien. De Nederlandse regionale luchthavens hebben een eigen plek gekregen in het Europese netwerk van luchthavens en zijn daarmee van belang voor de bereikbaarheid van Nederland. Vanaf de regionale velden vliegt veel rechtstreeks verkeer, dat wordt uitgevoerd door chartermaatschappijen of low-cost-carriers. Deze maatschappijen vliegen over het algemeen met zeer moderne en dus stille, veilige en milieuvriendelijke vliegtuigen. Uiteraard zijn ook deze vliegtuigen hoorbaar, maar 'extreem veel overlast' en 'extreem veel milieuhinder', zoals GroenLinks beweert, veroorzaken ze duidelijk niet.

De aanleiding voor de actie van GroenLinks is het wetsvoorstel voor regionale vliegvelden dat het kabinet onlangs heeft ingediend. Hiermee regelt het rijk dat een aantal bevoegdheden ten aanzien van de regionale velden bij de provincies komt te liggen, omdat de lusten en lasten van de velden vooral regionaal merkbaar zijn. Het rijk stelt nog steeds randvoorwaarden en regels voor enerzijds het luchthavenverkeer en anderzijds voor de ruimtelijke indeling van de directe omgeving van een luchthaven. De provincie krijgt de mogelijkheid om de groei van een luchthaven te faciliteren of af te remmen. Of een luchthaven de potentie heeft om te groeien wordt niet door de provincie bepaald en zelfs niet door een luchtvaartmaatschappij als easyJet, zoals GroenLinks stelt. Dit wordt wel bepaald door de vraag vanuit de samenleving. Uit de groei van de regionale luchthavens is op te maken dat de reiziger graag vliegt vanaf een dergelijke luchthaven omdat dat vele voordelen biedt. Denk alleen al aan lage parkeerkosten, snel inchecken, geen files naar de luchthaven, enzovoort (zie ook ANWB Kampioen). GroenLinks voert actie tegen iets dat door veel mensen juist als positief ervaren wordt.

Noot: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Simone Jansen of Herman van der Werf van het Platform Nederlandse Luchtvaart (PNL).
Tel: 0320-284234

www.pnl.nl