Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 2 maart 2006

Beoordelingsrichtlijn 6025 nu voor kritiek beschikbaar

Certificatieregeling Beoordeling veiligheid technische voorzieningen en installaties van woningen

De certificatieregeling BRL6025 voor het KOMO INSTAL procescertificaat voor diensten op het gebied van ''veiligheid van technische voorzieningen en installaties'', is voor commentaar voor alle belanghebbenden en belangstellenden beschikbaar. Op www.stichtingkbi.nl is de kritiekregeling te downloaden. De certificatieregeling bevat niet alleen de eisen en de voorwaarden waaraan de certificaathouder moet voldoen, maar ook de eisen en de voorwaarden waaraan een certificatie-instelling moet voldoen. De certificatieregeling is niet wettelijk verplicht.

Eigen verantwoordelijkheid

Naar aanleiding van discussies in de Tweede Kamer is door het Ministerie van VROM nog eens benadrukt dat het uitoefenen van toezicht op de veiligheid van elektro- en gastechnische installaties geen taak is van energieleveranciers en netbeheerders, maar deel uitmaakt van het toezicht van de gemeenten op bouwwerken, open erven en terreinen, zoals bedoeld in de Woningwet. Het Ministerie van VROM en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) beraden zich op de vormgeving van dit toezicht.

Uitgangspunt is:


1. De eigenaar van een pand is zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn gas- en elektra-installaties


2. de gemeente houdt eerstelijns toezicht op de veiligheid, en


3. de VROM-Inspectie houdt tweedelijns toezicht op de veiligheid

Geen wettelijke verplichting

Een periodieke, door een deskundig bedrijf uitgevoerde, gecertificeerde beoordeling van elektro-, gas- en watertechnische installaties zou een positieve bijdrage kunnen leveren aan de veiligheid van installaties. De Tweede Kamer heeft uitgesproken op dit moment nog geen behoefte te hebben aan een wettelijke verplichting van een gecertificeerde beoordeling van installaties voor woningen. Dat neemt echter niet weg dat het regelmatig beoordelen van installaties een geschikte methode is om gevaarlijke situaties, ontstaan als gevolg van onveilige installaties, te signaleren.

Opmerkingen

De kritiekversie van de BRL 6025 is te raadplegen via www.stichtingkbi.nl.

Opmerkingen over de inhoud van de certificatieregeling kunnen tot uiterlijk woensdag 12 april 2006 per e-mail (bij voorkeur in Word bestand) aan KBI worden aangeleverd, e-mail adres: BRL@stichtingkbi.nl

----------